Arjantin'de muhafazakar Macri iktidara geldi


Arjantin'de dün yapılan devlet başkanlığı seçiminde Mauricio Macri yüzde 51,40 oranında oy alarak ülkenin yeni devlet başkanı oldu. Rakibi Daniel Scioli ise yüzde 48,60 oranında oy aldı. Muhafazakar Macri, iktidardaki sol popülist hükümete karşı çıkarak kötü giden ekonomiyi liberal politikalarla ayağa kaldırmayı vaat ediyor. Düşük büyüme, yüksek enflasyon ve yaygın yolsuzluktan bıkan halk, İtalya doğumlu inşaat imparatorunu iktidara getirmiş oldu.

Sonuçların netlik kazanmasının ardından Scioli'nin, Macri'nin seçim sloganı olan 'değişimi' ilerleyen yıllarda layıkıyla yerine getirmesini istedi. Ayrıca Macri'yi telefonla arayarak başarısından dolayı tebrik etti.

Macri yaptığı konuşmada "İmkansızı gerçekleştik. Çok heyecanlıyım. Hepinize çok teşekkür ediyorum. Ben burdayım çünkü siz bunu istediniz. Bugün tarihi bir gün. Bu bir dönem değişimidir. Bunun harika olacağını söylemiştim. İlerlemek ve büyümek için, hayallerimizdeki Arjantin'i beraber inşa edeceğimiz bir değişim olacak." dedi.

DANS EDEREK KUTLADI

Macri, "Fakirliği ve uyuşturucu trafiğini sonlandırdığımız, demokrasi kalitemizin daha iyiye gideceği bir ülke olacağız. Latin Amerika'daki bütün ülkelerle iyi ilişkilerde olmayı istiyoruz. Değişen Arjantin'in ve Arjantin halkının dünyaya büyük katkıları olacak. Ve bütün bunları yapabilecek güçteyiz." şeklinde konuştu. Macri konuşma sonrasında halkla beraber dans etti.

Sonuçların açıklanmasının hemen ardından, Twitter'da 'hakkında' bölümünü "Arjantin'in Seçilmiş Devlet Başkanı" olarak değiştirdiği gözlemlendi.

Seçim sonrasında Scioli'yi destekleyenler gözyaşlarına boğulurken, Macri'yi destekleyenler ise zafer çığlıkları attı. Arjantin Ulusal Seçim Kurulu'nun resmi verilerine göre seçime katılım oranı yüzde 80'i aştı.

Macri devlet başkanlığı koltuğuna 10 Aralık'tan itibaren oturacak ve ülkeyi 2019'a kadar yönetecek.

SEÇİMLERDE TARİHİ BAŞARI

Mauricio Macri 1946-55 ve 1973-74 yılları arasında ülkeyi yöneten Juan Domingo Peron'un fikirleri ışığında gelişen popülist hükümetlerin iktidarına son verdi. Merkez sağ partilerin ittifakı Cambiemos (Haydi Değiştirelim), siyasi alanda muhafazakar, ekonomi alanında ise neo-liberal politikalar izleyeceğini belirtiyor. Ülke ekonomisini bölge ve dünya ekonomisine daha iyi entegre edeceğini vaat ediyor. Uzun yıllar sonra Arjantin'i ilk defa sosyalist olmayan bir hükümet yönetecek.

ARJANTİN'İNİN YENİ FİRST LADY'Sİ MÜSLÜMAN BİR AİLEDEN GELİYOR

Arjantin'in yeni First Lady'si Juliana Awada, ülkeye Lübnan'dan göç eden Müslüman bir ailenin kızı. Babası İbrahim Awada Lübnanlı Müslüman bir iş adamı, annesi Elsa Esther Baker ise Suriye asıllı Müslüman bir göçmen. CİHAN
<< Önceki Haber Arjantin'de muhafazakar Macri iktidara geldi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER