Apple ve Amazon'un donanımlarında 'casus çip' iddiası

Apple ve Amazon tarafından kullanılan donanımlarda Çin'de üretilen casus çiplerin bulunduğu ve bu çipler sayesinde Çin'in pek çok şirketin ağını izlediği iddia edildi.

SHABER3.COM

Apple ve Amazon tarafından kullanılan donanımlarda Çin'de üretilen casus çiplerin bulunduğu ve bu çipler sayesinde Çin'in pek çok şirketin ağını izlediği iddia edildi.

Bloomberg BusinessWeek haberine göre, Amazon Web Hizmetleri ve Apple'ın veri merkezlerine, donanımlarında bulunan "casus çipler" sayesinde Çin hükümeti tarafından erişilmiş olabilir. 

ABD hükümetinin 2015'te başlattığı çok gizli soruşturma sonucunda bulunduğu ve ABD'li şirketlerin fikri mülkiyet ve ticaret sırlarını çalmak için kullanıldığı iddia edilen casus çiplerin, Super Micro adlı Çinli hizmet sağlayıcı (server) üreticisi tarafından yerleştirildiği öne sürüldü.

ÜÇ ŞİRKETTEN İDDİALARA YALANLAMA

Apple, Amazon Web Hizmetleri ve Süper Micro haberde yer alan iddiaları yalandı.

Apple, BusinessWeek'in adı açıklanmayan hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde öne sürülen casus çiplerin bulunmadığını açıkladı. Super Micro ise, üretim sırasında, iddiaya konu olan çiplerin kullanılmadığını belirterek haberi yalanladı.

CNBC'ye görüş bildiren Apple, haberi kesin bir şekilde yalanlayarak, şunları kaydetti:

"Bloomberg muhabirlerinin, kendilerinin ya da haber kaynaklarının yanlış bilgilendirilmiş olma ihtimalini hesaba katmamış olmaları bizi derin bir hayal kırıklığına uğrattı. İyimser tahminle, 2016'da haberleştirilen, işlem merkezimizdeki tek bir Super Micro serverındaki virüslü sürücüye ilişkin olayı kendi araştırmalarıyla karıştırıyorlar. Bu tek seferlik olayın kaza eseri olduğu ve Apple'a yönelik bir saldırıyı hedeflemediği anlaşılmıştı."

Konuya ilişkin açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı da, iddiaları reddederek, "Çin siber güvenliğin kararlı bir savunucusudur" açıklamasında bulundu.
<< Önceki Haber Apple ve Amazon'un donanımlarında 'casus çip' iddiası Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER