Antalya'da 3 bine yakın çiftçi, don ve hortumdan etkilendi


Antalya'da, yeni yılın ilk günlerinde görülen zirai don ve 17 Ocak'ta meydana gelen hortum sebebiyle, 3 bine yakın çiftçinin zarar gördüğü açıklandı.

Antalya ve ilçelerinde tarım alanlarını etkileyen doğal afetlerin oluşturduğu hasarlara ilişkin değerlendirme toplantısı yapan Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) Genel Müdürü Yusuf Cemil Satoğlu, yaşanan gelişmelerin şehir ekonomisini olumsuz etkilediğini ifade etti. Benzer zararların önceki yıllarda da meydana geldiğini hatırlatan Satoğlu, "Bu sene diğer farklı etkenlerden dolayı etki biraz daha fazla oldu gibi." dedi.

TARSİM olarak Antalya'daki sigortalı üreticilerin yanında olacaklarını belirten Satoğlu, "1 ve 2 Ocak'ta don olayı ardından 17 Ocak'taki hortum hasarı seraları olumsuz etkiledi. 1 Ocak'tan bugüne kadar yaklaşık 2 bin 800 hasar ihbarı aldık. 2 bin 500 tanesi bitkisel ürünlerle ilgiliydi ağırlıklı narenciyeydi. 323 civarında da seralarla ilgili özellikle hortumdan kaynaklanan hasar ihbarı aldık. Bitkisel tarafın sigorta bedeli olarak poliçelerin sigorta bedelleri yaklaşık 76 milyon liraydı. Hasar miktarı ise 10 milyon civarındaydı. Kesin ekspertiz raporu çıktıktan sonra bu rakam daha da netleşecektir. 323 seranın toplam sigorta bedeli yaklaşık 91 milyon. 7-8 milyon hasar tespiti olacak gibi. Seralarda bölgeye göre değişmekle birlikte yüzde 25 ile yüzde 35 arasında hasarı tespit ediliyor." şeklinde konuştu.

Bölgede 80'nin üzerinde eksperin hasar tespiti yaptığını aktaran Satoğlu, TARSİM poliçeli üreticilerin kesinlikle hiçbir mağduriyet yaşamadan en kısa sürede hasarlarının karşılanacağını ifade etti. Rusya kriziyle birlikte Antalya'nın ayrı bir önem kazandığını hatırlatan Satoğlu, bundan dolayı ayrı bir önem verdiklerini söyledi.

Seralarda hasar tespit çalışmalarının tamamlandığına değinen Satoğlu, bitkisel ürünlerde çalışmaların devam ettiğini söyledi. Risklerin devam edeceğine işaret eden Satoğlu, bunların artabileceğini ihtimalini de hatırlattı. Antalya bölgesinin de bundan olumsuz etkilenmeye devam edeceğini dile getiren Satoğlu, "Bunun dünyada da ülkemizde de tarım için tek çare tarım sigortalarının yapılmasıdır." diye konuştu.

Seralarda risk kabul kriterlerinin farklı olduğunu belirten Satoğlu, seraların asgari şartları yerine getirmeleri gerektiğini, donanımlı ve dayanıklı seraların olmasının şart olduğunu ifade etti. Satoğlu, şunları söyledi: "Örneğin çevre betonun olmadığı seraların fırtına teminatı alması mümkün değil. Burada sera üreticilerimiz eksiklikleri giderip poliçelerini temin etsinler. Bizim bu kriterler dışında sigorta yapmama gibi bir lüksümüz yok. Gelen talepleri mutlaka karşılıyoruz. Seraların bir kısmı bu asgari şartları karşılayamıyor ve ciddi kayıplar yaşıyorlar. Bunun yaşanmaması için asgari şartlar yerine getirilmelidir."

Satoğlu, Antalya bölgesinde sigortalanabilir seraların poliçe sahibi olma oranının ise sadece yüzde 15-20 civarında olduğunu kaydetti. Sigorta sahibi zarar gören üreticilere en geç bir ay içinde ödeme yaptıklarını aktaran Satoğlu, 2015'te Türkiye genelinde 7 yüz milyonluk hasar ödemesi yaptıklarını bildirdi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ RİSK SIRALAMASINDA BİRİNCİ

Davos'taki Dünya Ekonomi Forumu'nda yayınlanan 2016 küresel riskler raporuna da değinen Satoğlu, bu raporda en yüksek potansiyel riskin iklim değişikliği olduğuna dikkat çekti. "2016 yılı içinde gerçekleşme riski en yüksek riskler arasında hava koşullarındaki anormal değişimler ikinci sırada yer alıyor." diyen Satoğlu, doğal afetlerin beşinci sırada yer aldığına dikkati çekti, ilk kez çevre ve iklimle ilişkili risklerin birinci sıraya çıktığının altını çizdi, bu rapora göre; en çok etkilenecek alanlardan birinin tarım olacağı çıkarımında bulundu. Satoğlu, tarım ekonomisinin de bu risklerden etkileneceğini vurgulayarak, "Türkiye'nin tarım ekonomisin bundan son yıllarda ciddi şekilde olumsuz etkileniyor. Biz bunu çok yakından görüyoruz." şeklinde konuştu.

Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Dallı ise seraları modernize etmek isteyen çiftçiler için düşük faizli kredi uygulamasının devreye girdiğini söyledi. Dallı, başvuruların ilgili banka ve Tarım Kredi Kooperatiflerine yapılabileceğini belirtti.

Toplantıya TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt ve Antalya Bölge Müdürü Mustafa Değer de katıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Antalya'da 3 bine yakın çiftçi, don ve hortumdan etkilendi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER