Ankara'yla KKTC arasında 'konfederasyon' gerilimi

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Cuma günü Kıbrıs’a giderek siyasi parti liderleri ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü. Çavuşoğlu’nun katıldığı toplantılarda gündeme gelen ‘kadife ayrılık’ tartışmaları basına sızdı.

SHABER3.COM

Kıbrıslı Türk medya kuruluşlarına göre, Çavuşoğlu adada iki devletli çözüm politikalarına geri dönülmesini istedi. ‘Akıncı’ya kadife ayrılık ya da konfederasyon fikirlerini’ önerdi. Cumhurbaşkanı Akıncı bu önerilere karşı çıkarken Kıbrıslı siyasi liderler görüş birliğine varamadı.

Duvar'dan Nikolaos Stelya imzalı habere göre, Cumhurbaşkanlığı’nda yaklaşık 4 saat süren görüşmelerin ardından basına herhangi bir açıklama yapılmazken, toplantının içeriğine ilişkin basına yansıyanlarla ilgili herhangi bir resmi açıklama yapılmadı.

Basına sızdırılan haberlere göre, Çavuşoğlu’nun masaya konfederasyon önerisini getirmesi üzerine, Akıncı “ben masaya konfederasyon görüşmek için oturmam” diyerek tepki gösterdi. Aynı şekilde Toplumcu Demokrasi Partisi lideri ve Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit de Akıncı ile benzer cevabı Ankara’ya iletti.

Öte yandan Dışişleri Bakanı’nın “Federasyon fikri ömrü tamamlandı” açıklaması Rum Kesimi’nde tartışma yarattı.
<< Önceki Haber Ankara'yla KKTC arasında 'konfederasyon' gerilimi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER