Ankara anlaşması neden askıda? Başvurular %6000 artmış..

Türkiye'deki siyasi atmosfer, akademide, medyada, kamu ve özel sektörde çalışmayı giderek zorlaştırırken, yurtdışında yeni bir yaşam kurmak isteyen Türkiye vatandaşlarının sayısı da hızla artıyor.

SHABER3.COM

İngiltere ile Türkiye arasında imzalanan Ankara Anlaşması, ilk başvuruda bir, sonrasında üç yıl uzatmanın ardından dört yılın sonunda süresiz oturum hakkı elde edebiliyordu. 

Ancak, İngiltere geçtiğimiz günlerde bu anlaşmayı dondurduğunu duyurdu. Gerekçe olarak da, Türkiye vatandaşlarına yönelik yönetmelikteki değişikliği gösterdi. 

2017 yılında Türkiye'den bin 190 kişi başvuruda bulunarak Ankara Anlaşması aracılığıyla İngiltere'de yerleşim vizesi almak istedi. Bu da, son dokuz yılda neredeyse yüzde 6 binlik bir artışa tekabül ediyor.

Yine aynı yıl, bu başvuruların 665'i onaylanırken, 325'i ise reddedildi.

Euronews'dan Tuba Altunkaya'nın haberine göre, 1963 yılında imzalanan Ankara Anlaşması, Türkiye vatandaşlarının Avrupa Birliği'ne (O dönemki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu'na) üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarına hak tanıyor.

Şimdi ise dondurulan anlaşma nedeniyle bu süreci tamamlayamayan ve İngiltere'de bulunan vatandaşlar imza kampanyaları düzenleyerek kararın geri alınmasını talep ediyor.

Adının gizli tutulması kaydıyla konuşan bir iş adamı, Türkiye'deki gelişmelerin kendilerini yurtdışına çıkmaya zorladığını belirtiyor.

Türkiye'deki iş hayatının insani talepleri yok saymasının, güvenlik ve hak meselelerindeki durumun kötüleşmesinin kendilerini yurtdışına çıkmaya ittiğini belirten iş adamı, aşırı çalışma saatlerinden yorulduklarını söylüyor.

İyi bir gelire sahip olmalarına rağmen, kazandıkları paranın hayatlarını olumlu yönde değiştiremediğine değinen iş adamı, yine de ülkeyi terk etmelerinde siyasi durumun daha etkin olduğunu kabul ediyor.

İş adamı bu konuda şu yorumu yapıyor:

"Gezi süresindeki yenilmişlik hissi, Türkiye muhalefetine vurulmuş ağır darbe, siyasal İslam'ın gün geçtikçe toplum içerisinde iktidar olması, şort giydiği için tekmelenen kadın, Özgecan'a yapılan tecavüz, eğitim sistemindeki gericileşme, Berkin Elvan'ın annesinin yuhalatılması, seçimlerdeki usulsüzlükler, bu usulsüzlüklere karşı örgütlenemeyen mücadele, ana muhalefet partisinin basiretsiz siyasetleri, Kürt siyasetinin hataları vs.

Yok olan adalet... İleride bir çocuğumuz olduğunda başından gaz fişeğiyle vurulma ihtimali... Bunların yanı sıra, istediği şeye muhalefet edebilme özgürlüğünün olması, istemediği şeylere 'hayır' diyebilme hakkı için geldik buraya veya Türkiye'den gittik. Son nokta olarak, 15 Temmuz ve sonrasındaki OHAL..."

'Neden İngiltere' sorusuna ise, iş adamı iş alanının petrol, doğalgaz, rüzgar türbünleri olduğunu ifade ediyor ve İngiltere'nin bu alanlarda hayli ileride olması nedeniyle burayı tercih ettiklerinin altını çiziyor.
<< Önceki Haber Ankara anlaşması neden askıda? Başvurular %6000 artmış.. Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER