[ANALİZ] Piyasada tsunami korkusu

İstanbul Büyükşehir'de yılan hikâyesine dönen geçersiz oyların sayımı uzadıkça piyasada tansiyon yükseliyor. Seçimin yenilenme ihtimalinin kuvvetlenmesi TL'den kaçışı hızlandırdı. Yatırımcılar 2018 yılı ağustos ayında patlak veren krizden daha ağır bir krizle karşı karşıya gelmekten endişe ediyor. Yeni bir döviz kuru şoku, ekonomik krizi tsunamiye dönüştürebilir. Dolar ve euro haftanın son işlem gününde de yüzde 1'den fazla arttı, Borsa İstanbul'da kan kaybı sürüyor. Altın yatırımcısının yüzü güldü. İşte son rakamlar...

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER | ANALİZ- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'de yapısal problemlerin devam ettiğini kaydetti.

"Yatırımcıların akıl hocası", Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın 10 Nisan Çarşamba günü "yapısal reform" diye power point sunumda açıkladığı paketi "içeriği zayıf" diye niteledi. 

BATIK KREDİLER NE OLACAK?

Türkiye'den daha fazla sermaye çıkışı riski olduğuna işaret eden Moody's, tahsili gecikmiş alacakların (batık kredi) seviyelerine dair de belirsizliğin sürdüğünü bildirdi. 

Dün de Alman finans devi Commerzbank, Albayrak'ın power point sunumunun enflasyon, giderek artan batık krediler gibi temel problemlere çözüm bulmaktan uzak olduğunu bildirmişti.

Peşi sıra gelen açıklamalar TL'den kaçışı hızlandırdı. 

ABD İLE FÜZE KRİZİNDE TARAFLAR NEYE KARAR VERECEK?

Piyasada Rus S-400 hava savunma sistemlerinin teslim alınması halinde ABD'nin Türkiye'ye mali ve askeri müeyyide kararı alabileceği, hatta NATO üyeliğinin de tehlikeyi girebileceği endişesi hâkim. 

Böyle bir durumda 2018 yılı ağustos krizinden daha ağır bir krizin patlak vereceği kaydediliyor. 

Türkiye'nin bir yıl geçmeden 2'nci bir kur şokunu kaldıramayacağının altını çizen iktisatçılar, "Döviz rezervleri limitlerin altında. ABD'nin müeyyide kararı piyasalar için tam bir tsunami olur." ikazında bulunuyor.     

106,7 MİLYAR TL BATTI, BANKALARDA SERMAYE KALMADI

Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre 4 Nisan itibarıyla bankaların kullandırdığı kredilerden 106,7 milyar TL'si battı. Uzmanlar sene sonuna kadar batık tutarının 150 milyar TL'yi geçebileceğini belirtiyor. 

Batık kredilerin kamu bankalarının sermayelerini nasıl tahrip ettiğini Hazine Bakanı Albayrak itiraf etmişti. Kamu bankalarına 28 milyar TL tutarında Hazine kâğıdı verilecek. 

Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Türk Eximbank, Hazine'nin verdiği kâğıtları teminat göstererek yurt dışından yüksek faizle sermaye benzeri kredi temin etme yoluna gidecek.   

Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın power point sunumundan önce 5,68 TL olan dolar iki gündür yükselişte. Dolar 12 Nisan'da 5,82 TL'ye kadar çıktı.
 
DOLAR 5,82 TL’YE KADAR YÜKSELDİ

31 Mart Pazar günü yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini kazanan Ekrem İmamoğlu’na aradan geçen 13 günlük zaman zarfından mazbatanın verilmemesi ve 2 Haziran’da seçimin yenilenebileceğine dair iddialar Türk Lirası’nda değer kaybını hızlandırdı. 

Yabancı kuruluşların raporlarında altı kalın çizgilerle vurgulanan “siyasi belirsizlik arttı ve ekonomik krizden çıkış ihtimali görülmüyor” tespitlerinin etkisi ile ABD Doları, 12 Nisan’da Türkiye saati ile 13:34’te 5,82 TL ile 22 Mart’ta tırmandığı seviyenin eşiğine geldi. 

Dolar daha sonra 5,75 TL-5,79 TL aralığından işlem gördü. 

TL, euro karşısında daha fazla değer kaybetti. 12 Nisan Cuma günü euro 6,59 TL'ye kadar yükseldi.

EURO DAHA HIZLI ARTIYOR

TL sadece dolar karşısında değer kaybetmedi. Euro, dolardan daha hızlı yükseldi ve TSİ ile 13:34’te 6,59 TL oldu. TL’nin euro mukabilinde günlük kaybı yüzde 1,5’e yaklaştı. 

Euro 6,51 TL ila 6,56 TL arasından satıldı. Döviz cenahında yükseliş olurken, Borsa İstanbul yüzde 1’e yakın değer kaybı ile 96 bin puanın altına indi. 

Altın fiyatları haftanın son işlem gününde de yatırımcısının yüzünü güldürdü. 

ÇEYREK ALTIN 392 TL OLDU
 
TL’nin değer kaybı altın fiyatlarına da artış olarak aksetti. Altının kalbi İstanbul Kapalıçarşı’da altının gramı 238,9 TL’ye yükseldi. Çeyrek altın 392,7 TL’den, Cumhuriyet altını 1.582,7 TL’den, Reşat (Osmanlı altını) 1.538,7 TL’den satıldı. 

24 ayar bileziğin gram fiyatı ise 238,9 lira oldu. Altın fiyatlarında günlük artış yüzde 1,4. 

<< Önceki Haber [ANALİZ] Piyasada tsunami korkusu Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER