[ANALİZ] Damat Berat'ın ipiyle kuyuya inince...

Merkez Bankası (TCMB) hükümetin "Seçimden önce dolar 5,50 TL'yi geçmeyecek" talimatını uygulamaya kalktı. Yabancı yatırımcının TL almasına mani olmak için bütün kapılar kapatıldı. İki haftanın sonunda kaybettiği güveni geri kazanmak için daha fazla taviz vermek mecburiyetinde kalan TCMB swap limitini yüzde 40'a çıkardı. Damat Berat Albayrak'ın ipi ile kuyuya inen Merkez Bankası dolar avında TL'yi vurdurdu.

En sonunda IMF'ye gitmek zorunda kalacaklar

SAMANYOLUHABER | ANALİZ- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) vadesi gelmemiş swap satış limitini yüzde 30'dan yüzde 40'a çıkardı.

Merkez Bankası bünyesindeki döviz karşılığı TL swap piyasasında vadesi gelmemiş toplam swap satışı sınırı 28 Mart Perşembe günü yüzde 20'den yüzde 30'a çıkarılmıştı. 

SWAP LİMİTİ YÜZDE 40'A ÇIKARILDI

Bu hamle de doların yükselişini durduramayınca oran bir gün sonra yüzde 40'a yükseltildi.

Söz konusu sınır 25 Mart'ta yüzde 10 seviyesinden yüzde 20'ye yükseltilmişti. TCMB kaybettiği güveni geri kazanmak adına daha fazla taviz vermeye başladı. 

2018 yılı ağustos ayında kur şoku sonrasında swap limiti yüzde 30'a indirilmişti. Son "yüzde 40" vizesi ile bu oranın üzerine çıkıldı.

MERKEZ BANKASI YABANCILARI REHİN ALDI

TCMB  doların 5,84 TL'ye yükseldiği 22 Mart'ta gün boyu sessiz kalmış 23 Mart Cumartesi günü yabancıların TL alma imkânını azaltmak için swap limitini yüzde 10'a indirmişti. 

Türkiye'de haftalık repo ihalesi de iptal edilmişti. Bunun üzerine İngiltere'nin başkenti Londra'da TL swap işlemleri ile açığını kapatmaya çalışan bankalar TL bulmakta zorluk çekmişti. 

GECELİK FAİZLER YÜZDE 1.300 OLDU

Talep patlaması ve yetersiz TL sebebiyle TL gecelik  swap faizi yüzde 1.300'e kadar fırlamıştı. 

Yabancını bu kadar afaki bir faizi ödeyerek bulabildiği kadar TL alması doların daha sert yükseleceğinin işareti olarak görülüyor,

Financial Times gazetesi, Merkez Bankası'nın adımlarını, "Yabancılar Türkiye'de mahsur kaldı. TL'ye yatırım yaparken verilen sözlerin tutulmadığını ve aldatıldıklarını söylüyorlar." şeklinde yorumlamıştı, 

Mart ayında tüketici fiyatları endeksinde 100 kalemden 64'ünün fiyatının artması "enflasyon 2018 yılı ekim ayında olduğu gibi yüzde 20'nin üzerine çıkacak" şeklinde yorumlandı. 

ERDOĞAN'IN "SEÇİM ÖNCESİ 5,50 TL'Yİ GEÇMEYECEK" TALİMATI

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Hazine ve Maliye Bakanlığı koltuğunda oturan damadı Berat Albayrak'a, "Doları ne yap et seçimden önce 5,50 TL'nin altında tut." talimatı verdiği iddia edilmişti. 

Albayrak'ın aynı talimatı TCMB ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na ilettiği belirtilmişti. Taraflardan iddiaları şu ana kadar tekzip etmedi. 

TCMB İKİ HAFTADA GERİ ADIM ATTI

Uzmanlar iki haftanın sonunda Merkez Bankası'nın swap işlemlerini kısma kararında başladığı noktanın da ilerisini geçmek mecburiyetinde kaldığını vurguladı. Yabancıların swapın intikamını almaya devam ettiği belirtiliyor. 

22 Mart şokuna karşı hatalı adımlar attığını, bu yüzden TL'ye yatırım yapan yatırımcının güveninin sarsıldığını belirten uzmanlara göre, "TL'yi kurtarmak için yola çıkıldı. Dolar her geçen gün tırmanıyor. Her seçim sonrası döviz kurunda görülen düşüş bu sefer olmadı. Kontrolü kaybetti." dedi. 

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi'nin akabinde ilk işlem gününde 5,52 TL'ye kadar gerileyen dolar son iki günde 13 kuruş artarak 5,65 TL oldu.

Merkez Bankası'nın swapta kesenin ağzını açmasına rağmen 1 ABD Doları, Türkiye saati ile 10:30'da 5,65 TL'den, euro 6,36 TL'den satılıyor.  

HAZİNE'YE 6 MİLYAR TL İLAVE YÜK

Hazine'nin 2 yıllık borçlanma maliyetini gösteren tahvil faizi ise yüzde 21,07. Doların 5,84 TL'ye tırmandığı 22 Mart'ta 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18 seviyesindeydi. 

Faizin yüzde 3 artması sebebiyle Hazine yıllık en az 6 milyar TL ilave maliyetle karşı karşıya kalacak.
<< Önceki Haber [ANALİZ] Damat Berat'ın ipiyle kuyuya inince... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER