[ANALİZ] Albayrak’ın niye “nisan marttan iyi olacak” dediği anlaşıldı

Hükümet enflasyon ve işsizliği düşürmenin yolunu buldu. 3 Ekim 2018'de Enerji Bakanlığı'ndan jet hızıyla enflasyon verilerini hazırlayan daireye tayin edilen Yinal Yağan, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) başına geçti. Yağan, enerji bakanlığı yaptığı dönemde Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın "sağ kolu" olarak gösteriliyordu.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER | ANALİZ- Ekonomik kriz şartları giderek ağırlaşırken, resmi verileri açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) başına dikkati çeken bir isim tayin edildi.  

3 Ekim 2018’de Enerji Bakanlığı’ndan TÜİK’e başkan yardımcısı olarak tayin edilen Yinal Yağan, vekaleten TÜİK başkanlığına getirildi.

Enver Taştı, 2018 yılı enflasyonu 2003'ten sonraki en yüksek seviyeye çıkınca görevden alınmıştı.

“ENFLASYONU YÜKSEK AÇIKLADI” DİYE BAŞKAN YARDIMCISI GİTTİ

Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Vekili Mehmet Aktaş ise Merkez Bankası (TCMB) banka meclisi üyeliğine seçildi.

3 Ekim 2018'de açıklanan eylül ayı tüketici enflasyonu (TÜFE) aylık yüzde 6,30, yıllık 24,52, üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) da aylık yüzde 10,88, yıllık 46,15 ile son 2003’ten sonraki en yüksek seviyeye tırmanmıştı. 

Aynı gün TÜİK’te enflasyon hesaplamasından sorumlu dairenin bağlı olduğu Enver Taştı başkan yardımcılığı görevinden alınıp “müşavir kadrosu” ismi altında kızağa çekilmişti. 

Taştı, aynı zamanda TÜİK ile AB istatistik ofisi arasındaki ilişkilerden sorumluydu. 

Uluslararası ilişkiler mezunu Yinal Yağan, Türkiye'nin resmi istatistiklerini hazırlayan TÜİK'in başına getirildi. 

TAŞTI’NIN YERİNE ALBAYRAK’IN SAĞ KOLU GETİRİLDİ

Taştı'nın yerine Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın Enerji Bakanlığı döneminde birlikte çalıştığı Yinal Yağan getirilmişti. Yağan maden işleri genel müdür yardımcılığı görevini ifa etmişti.

Yanal’ın enflasyondan sorumlu başkan yardımcılığından TÜİK başkanlığına getirilmesi Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümetinen tayin ve terfide ihtisas ve liyakati kriter olmaktan çıkardığını bir kere daha gözler önüne serdi. 

Albayrak 16 Nisan’da İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında enflasyon, işsizlik ve büyüme gibi makro ekonomik göstergelerin düzeleceğini iddia ederek, “Mart şubattan daha iyi geçti. Nisan da marttan iyi geçecek.” ifadelerini kullanmıştı. 

NİSAN NASIL DAHA İYİ OLABİLİR Kİ!

Ancak iktisatçılar Merkez Bankası’nın 38 milyar TL temettü (kâr payı) takviyesine rağmen üç ayda 35 milyar TL açık verdiğine işaret ederek, “Bütçe açığı gecen seneye kıyasla iki kat büyüdü. İşsizlik yüzde 15 oldu. Sanayi zorda. Kur ve enflasyon tırmanırken nisan nasıl daha iyi olabilir ki!” değerlendirmesinde bulunuyor. 

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi uluslararası ilişkiler bölümünden mezun olan Yanal devletin istatistiğini tutan ve ihtisas gerektiren bir kurumun başına geçti. 

Kulislerde Yağan’ın Albayrak’a yakın olmasının tayinde belirleyici olduğu belirtiliyor.   

AKP hükümeti daha önce de hayvanat bahçesi müdürünü TÜBİTAK’a tayin etmişti.

<< Önceki Haber [ANALİZ] Albayrak’ın niye “nisan marttan iyi olacak”... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER