[ANALİZ] ABD o bakanı uyuşturucu ticaretinden arıyor

Türkiye 2'nci Zarrab vakasına doğru adım adım ilerliyor. ABD'nin altın ticaretini yasakladığı Venezuela'dan bir yılda 900 milyon dolar altın ithal edildi. Hem de geçen sene kurulan ve kimsenin tanımadığı bir firma tarafından... Ocak ayında Nicolas Maduro'nun yardımcısı Tareck El-Aissami hakkında New York Güney Bölgesi Savcılığı iddianame hazırladı. Zarrab'ı mahkeme önüne çıkaran savcılık Aissami'yi de "uyuşturucu trafiğini yönetmek ve altın kaçakçılığı yapmak" suçlarından dünyanın her yerinde arıyor. Aissami objektiflere en son Saray'da kendisini ağırlayan AKP lideri Erdoğan ile birlikte poz vermişti.

İşte tek başına Venezuela'dan 900 milyon dolar altın ithal eden şirket

SAMANYOLUHABER | ANALİZ- ABD’nin New York Eyaleti Güney Bölgesi Savcılığı’nın “uyuşturucu ticareti ve altın kaçakçılığını yönetmek”, “kara para aklamak” gibi suçlardan hakkında iddianame hazırladığı Venezule Devlet Başkan Yardımcısı Tareck El-Aissami (Maddah) kayıplara karıştı. 

23 Ocak’ta kendisini “Venezuela’nın geçici devlet başkanı” ilan eden muhalif lider Juan Guaido’nun Twitter hesabından Aissami’nin en son Türkiye’de görüldüğünü iddia etmişti.  

Guaido’nun işaret ettiği Türkiye ziyareti 16-18 Ocak tarihleri arasında gerçekleşti. 

ERDOĞAN’DAN “ALTIN DÖNEM” VURGUSU

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Venezuela ile ilişkilerimizin altın dönemini yaşıyoruz.” sözlerinin mürekkebi kurumadan Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun yardımcısı Tareck El-Aissami İstanbul, Ankara ve Çorum şehirlerinde çeşitli temaslarda bulunmuştu. 

Ziyaret esnasında misafirini en üst seviyede protokol kurallarına göre Saray’da ağırlayan Erdoğan, Venezuela’dan gelecek altınların Çorum’da külçe haline getirileceğini belirtmişti. 

Aissamı, Saray ziyaretinin akabinde Erdoğan’ın himayesinde özel bir jetle Çorum’a hareket etmişti.

Çorum Valisi Mustafa Çiftçi (sağdan 3'üncü) ziyaretinin her safhasında Venezuelalı bakana eşlik etti. 

ÇORUM SEFERBER OLDU

Vali Mustafa Çiftçi, Belediye Başkanı Zeki Gül ile Ahlatcı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı ve rafineri yetkilileri, Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Tareck Zaidan El Aissami ve beraberindeki heyeti Amasya Merzifon Havalimanı’nda karşılamıştı.

Venezuela altını için gelen Aissami’ye Ahlatcı Metal’de ayrıntılı bir brifing verilmişti. Vali Çiftçi, Başkan Gül ve Ahmet Ahlatcı, ziyaret hatırası olarak Aissami’ye el yapımı pahalı hediyeler takdim etmişti.

16 Ocak'ta Çorum'da ağırlanan Aissami'ye Belediye Başkanı Zeki Gül (sağda) kılıç hediye etmişti.

“TİCARETİMİZİ GİDEREK ARTIRACAĞIZ”

Aissami ziyaretin uzun zamandır Türkiye-Venezuela arasındaki ilişkileri geliştirmeye devam ettikleri programın bir parçası olduğunu kaydetmişti.

“İki halk ve hükümet arasındaki ilişkileri her alanda en üst seviyeye taşımayı hedefliyoruz.” diyen Aissami, “Bu noktada Türkiye ile bir anlaşma imzalıyoruz. Venezuela’dan Türkiye’ye petrokok göndereceğiz. Aynı şekilde altın madeni sektöründe ve tarım alanı gibi sektörlerdeki işbirliğini geliştireceğiz.” ifadelerini kullanmıştı.

Erdoğan, Venezuela ziyaretinde Çorumlu işadamı Ahmet Ahlatcı'yı (sırtı dönük), Nicalos Maduro ile tanıştırdı. 

AHLATCI’YI MADORU İLE BİZZAT ERDOĞAN TANIŞTIRDI

Ahlatcı Metal Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Ahlatcı, Venezuela altını için bizzat Erdoğan’ın devreye girdiğini söylemişti. 

Ahlatcı, “Venezuela Devlet Başkanı Maduro ile görüşmeleri sırasında, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan beni yanlarına çağırdı ve ev sahibi devlet başkanına tanıtarak, Çorum’da modern bir altın rafinerisine sahip olduğumuzu söyledi. Venezuela’nın altın üreticisi bir ülke olması sebebiyle Nicolas Maduro da bizimle yakından ilgilendi.” ifadelerini kullanmıştı.  

“Çorum’un böylesine bir ziyaretle gündeme gelmesini, Cumhurbaşkanımızın teveccühlerine borçlu olduğumuzu biliyor, kendilerine şükranlarımızı sunuyoruz.” diyen Ahlatcı, ABD’nin müeyyide uyguladığı bir ülke ile nasıl altın ticareti yapacağı sorusunu ise cevapsız bıraktı. 

DİĞER RAFİNERİ KABUL ETMEDİ

Ahlatcı’nın dışında İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) ile Nadir Rafineri de sektörde faaliyet gösteriyor. İAR, ABD’nin yasaklılar listesindeki bir ülke ile ticaret yapamayacağını belirtmiş ve Maduro’nun altınlarından uzak durmayı tercih etmişti.

Venezuela ile imzalanan altın anlaşmasına ve rafine işlemine mesafeli duran İAR’nin Genel Müdürü Ayşen Esen, dünyadaki en önemli 10 rafineden biri olduklarını kaydederek ticari kararlarında şeffaflıktan taviz vermediklerini söylemişti.

"NASIL İRAN İŞİNİN İÇİNDE YER ALMADIYSAK VENEZUELA İŞİNİN DE İÇİNDE YER ALMAYIZ"

İAR Genel Müdürü Esen şunları kaydetmişti: “Geçmişte nasıl İran işinin içinde yer almadıysak Venezuela işinin de içinde yer almayız. İAR kapasite olarak büyük olduğu için dünyadaki 10 altın rafinerisinden biridir. Dünyada Türkiye’yi temsil eden bir yapı. Buna zarar getirecek hiçbir şeyin içinde yer alamazsınız.” 

Nadir Rafineri de Venezuela altınından uzak dururken; Ahlatcı, Maduro’nun sağ kolu Aissami’yi Çorum’da ağırladı. 

Maduro’nun ham altınını daha önce İngiltere ve İsviçre külçeye dönüştürüyordu. Ancak ABD’nin Maduro rejimi ile altın alışverişini yasaklamasının ardından iki ülke Madura’ya kapıları kapatmıştı.  


New York Güney Bölgesi Savcılığı, Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Aissami'nin, uyuşturucu trafiğini ABD'li özel şirketler ve özel jetlerle uluslararası taşımacılık yaparak yönettiğine dair iddianame hazırladı.

ZARRAB’A DAVA AÇAN SAVCILIK

Reza Zarrab hakkında İran müeyyidelerine delmek ve kara para aklamak gibi ağır suçlardan iddianame hazırlayan New York Güney Bölgesi Savcılığı’na ait resmi Twitter hesabından paylaşılan bilgilere göre Aissami, ABD kanunlarını delmekle itham ediliyor. 

Venezuelalı bakanın, uyuşturucu trafiğini ABD'li özel şirketler ve özel jetlerle uluslararası taşımacılık yaparak yönettiği belirtiliyor.

Müeyyidelerin uygulanmasının ABD'nin ulusal güvenlik çıkarları için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekiliyor. ABD daha önce Aissami'nin 3 milyar dolarını dondurmuştu.

GUAIDO’YA GÖRE TÜRKİYE’DE

Muhalif lider Guaido, Kolombiya ve Brezilya sınırlarına gelen insani yardımlara atıfla “Tonlarca ağırlıkta yardımla geliyoruz.” dedikten sonra Venezuelalı askerlerin Türkiye'ye şimdiden gitmiş üst düzey yetkilileri kınadığını belirtmişti.

İspanyolca sosyal medya mesajlarında, özellikle Reddit tartışmalarında Guaido’nun ima ettiği yetkililerden birinin Tareck El-Aissami olduğu iddia edildi.

Rus Sputnik haber ajansı ise Aissami'nin Moskova'ya ziyarette bulunduğunu kaydetmişti. 

Ancak ziyareti teyit eden herhangi bir görüntü ya da fotoğraf paylaşılmaması Aissami’nin Rusya’ya gitmemiş olabileceği ihtimalini kuvvetlendiriyor.

Maduro'nun yardımcısı Aissami, 18 Ocak'ta Erdoğan ile Saray'da başbaşa bir görüşme yapmıştı.

EN SON GÖRÜNTÜ ERDOĞAN’IN SARAYINDAN

ABD’nin kokain ve altın kaçakçılığından kara listeye aldığı ve dünyanın her yerinde kırmızı bültenle aradığı Aissami’nin objektiflere yansıyan son görüntü Erdoğan ile yaptığı özel görüşme oldu.

O görüşmeden sonra birkaç gün sonra Venezuela’da patlak veren siyasi kriz 3 yıldır devam eden ekonomik krizin tuzu biberi olmuştu. 

ABD Başkanı Donald Trump, Venezuela’nın “meşru lideri” olarak Guaido’ya tandığını ilan ederken, Erdoğan Maduro’nun yanında yer aldığını beyan etmişti. 

İşte o günlerde Moskova üzerinden Venezuela’nın başşehri Caracas’a uçan iki özel jetin yolcularının kim olduğu ve kargo bölümünde ne taşıdığı sorusu cevapsız kalmıştı.

ABD'nin Maduro'yu meşru görmediğini açıkladığı gün Ciner'e ait özel jet Moskova-Caracas rotasında uçtu.

TC-TTC KUYRUK NUMARASI İLE TESCİLLİ UÇAK 

Venezuela’da iletişim alanında danışmanlık hizmeti veren Federico Black B., 23 Ocak’ta yerel saatle 19:30 sularında Moskova’dan hareket eden TC-TTC kayıtlı uçağın Maiquetía Havaalanı’na indiğini Twitter hesabından paylaştı.

Black B., Twitter paylaşımında, “Uçak ile birileri mi geldi, yoksa birilerini mi almaya geldi?” sorusunu yöneltti.

MOSKOVA'DAN KALKAN ÖZEL JET, TURGAY CİNER’E AİT

Krizin ortasında esrarengiz bir uçuş yapan TC-TTC kuyruk numaralı özel jet, Habertürk TV ve Show TV’nin sahibi işadamı Turgay Ciner’e ait. 

Uçakta bulunan 2 adet Rolls–Royce BR710 turbo fan motorları ile maksimum kalkış ağırlığı 41 bin 277 Kg. ve uçağın kanat uzunluğu 28,5 metre.

13 yolcu kapasiteli ve 12 bin 500 Km. menzile sahip Gulfstream 550, Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığı tarafından da tercih edilen bir model.

SINIFININ EN GÜÇLÜ UÇAĞI

Ultra uzun menzili ve saatte 944 km hıza sahip G550 uçağı İstanbul’dan Amerika, Tokyo ve Avustralya gibi dünyanın birçok ülkesine, her türlü hava şartlarında kesintisiz uçabiliyor.

Ciner Grubu’na ait Gulfstream 550 Business Jet uçağı 12 Ekim 2010 tarihinde Amerika’dan Türkiye’ye Ciner Hava Taşımacılığı A.Ş. tarafından getirilmişti.


Ciner'in özel jetinin uçtuğu tarihten tam bir ay sonra bu sefer SBK Holding'in jeti aynı rotada uçtu. TC-YYA kuyruk numaralı jet dönüş yolunda radar takip sitelerinde izini kaybettirdi.

AYNI GÜN ERDOĞAN MOSKOVA’DA

Ciner'e ait uçağın Moskova’dan havalandığı gün Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelmişti.

Aradan bir ay geçmeden ikinci bir uçak daha Moskova-Caracas rotasında uçtu.

Borajet/SBK Holding’e ait Bombardier Global Express XRS TC-YYA Jet'in Caracas’tan havalandıktan sonra dönüş yolunda uçak takip sitelerinin takibinden çıkması manidar bulunmuştu.

SBK HOLDİNG DE ABD'DE KARA LİSTEDE

SBK Holding’in ortakları hakkında da ABD’de açılmış bir kara para davası var.

Sosyal medyada, “Uçağın düştüğü rapor edilmediğine göre radardan niye kayboldu? Nereye indiği anlaşılmasın diye mi veri paylaşımı durduruldu.” yorumları yapılmıştı.

2018 yılında kurulan Sardes Kıymetli Madenler AŞ aynı yıl Venezuela'dan 900 milyon dolar altın ithal etti. 

900 MİLYON DOLAR ALTINI YENİ KURULAN SARDES İTHAL ETTİ!

Erdoğan’ın “altın günlerimizi” yaşıyoruz dediği Venezuela ile ticarette 2018 sıçrama yılı oldu. 

Kayıtlarda göründüğü kadarıyla Türkiye 2018 yılında 900 milyon dolar altın ithalatı yaptı. Bu kadar yüksek bir ithalatı, İstanbul Kuyumcukent’de 40 metrekarelik ofisi bulunan ve 2018 yılı başında kurulan bir şirket tek başına gerçekleştirdi. 

Bloomberg’in 8 Şubat’ta abonelerine geçtiği haberde, yeni kurulan ve Sardes Kıymetli Madenler AŞ ticari unvanına sahip şirketin Washington’ın da radarında olduğunun altı çizildi.

Ticaret Sicil Gazetesi kayıtlarına göre 5 milyon TL sermaye ile kurulan şirketin hisselerinin yüzde 100’ü Vecdi Mençekoğlu’na ait. 

GENEL MÜDÜR SERDAR SARAÇ

Şirketin genel müdürü (CEO) ise Serdar Saraç. Ticaret Sicil'de yayımlanan ilamlara göre 2016 yılına kadar Saraç üzerine kayıtlı görünen Sardes, 2018 yılında Mençekoğlu'na devredildi. 

İş yeri de Bakırköy'den Yenibosna'da Kuyumcukent'e taşındı. 

900 milyon dolar tutarında Venezuela altınını bir senede ithal eden Sardes, Sergold markası ile mücevher imal edip satıyor.

VECDİ MENÇEKOĞLU’NU TANIYAN VAR MI?

Daha önce Bahçelievler’de kuyumculuk yaptığı öğrenilen Mençekoğlu’nun isminin 900 milyon dolarlık altın ithalatı ile birlikte telaffuz edilmesi sektörün önde gelen işadamları için bile sürpriz oldu. 

Samanyoluhaber’e konuşan bir altın ithalatçısı, “İran altınları için de aynı şekilde yalancı bir bahar havası estirilmişti. Kimsenin tanımadığı Reza diye bir çocuk güya Türkiye’ye milyarlarca dolar kazandırıyordu. Sonuç ortada. Türkiye, Maduro altınları yüzünden her an bir ABD müeyyidesi ile karşılaşabilir. Olan bizim gibi bu işlerden uzak duran firmalara olacak.” dedi.

Sardes'in (Sergold) kurucusu, halihazırda genel müdürü olan Serdar Saraç tanıtım filminde, "Sardes istikrarlı büyümesine devam etmektedir." diyor. Şirketin yönetim kurulu başkanı olan ve milyar dolarlık ithalata imza attığı iddia edilen Vecdi Mençekoğlu'na ait yayımlanmış tek kare fotoğraf yok. 

MARTTA SESSİZLİK HÂKİM

Bir başka kaynak, “Geçen sene ve bu sene ocak-şubat aylarında Maduro altınlarına dair hareketlilik vardı. Fakat martta o gözlenmiyor. O ticaretin niye hızlı başladığını, niye bıçak gibi kesildiğini anlamak için dahi olmaya gerek var mı?” sorusunu yöneltiyor. 

“Altın ticaretinin martta bıçak gibi kesilmesi ile Maduro’nun yardımcısının en son Türkiye’de görülmesi arasında bir irtibat var mı?” sorusuna aynı kaynak, “Cevabı bilindiği halde verilemeyecek sorular vardır.” ifadesini kullandı.  
  
TARİH: 16 Ocak 2018, Maduro'nun yardımcısı Aissami'nin başkanlık ettiği Venezuela heyeti, Çorum'da Ahlatcı Metal'de protokolle hatıra fotoğrafı çektirmişti. 
<< Önceki Haber [ANALİZ] ABD o bakanı uyuşturucu ticaretinden arıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER