Anadolu'nun ortasında bir film atölyesi

10 yıl önce Samanyolu Haber

- Kayseri'de tarihi dokusu ile ön plana çıkan Talas'ta, Belediye ve

üniversite işbirliği ile asırlık bir konak film atölyesine dönüştürüldü

- Yücel Çakmak ismi verilen film atölyesi ile Anadolu'da bağımsız

sinemanın

KAYSERİ (AA) - ESMA AYGÜN - Kayseri'de belediye ve üniversite  iş birliğiyle hayata geçirilen Yücel Çakmaklı Film Atölyesi Anadolu'da geleceğin sinemacılarını yetiştirmeye hazırlanıyor.

Talas Belediyesince yeniden düzenlenen tarihi Ali Saip Paşa Sokağı'nda restore edilen asırlık konak film atölyesine çevrildi.

Talas Belediye Başkanı Rifat Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte Ermeni, Rum ve Türklerin birlikte yaşadığı ilçenin tarihi bir dokuya sahip olduğunu, ilçedeki değerleri ortaya çıkarmak için restorasyon çalışmaları yaptıklarını belirtti.

Bu kapsamda tarihi Ali Saip Paşa Sokağı'ndaki 64 evin restorasyonunu tamamladıklarını anlatan Yıldırım, "Burayı bir turizm ve sanat sokağına dönüştürmeyi amaçlıyoruz. Bunun için de sokağa çeşitli fonksiyonlar yüklüyoruz. Bunlardan biri de ünlü yönetmen Yücel Çakmaklı'nın adını verdiğimiz film atölyesi. Restore ettiğimiz bir konağı film atölyesi yaptık. Üniversitede okuyan gençlerimiz okulda öğrendiklerini bu atölyede pratiğe çevirme imkanı bulacaklar" diye konuştu.

Film atölyesinde eğitim alacak gençlerin sinema sektöründe söz sahibi olmalarını amaçladıklarını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Öğrenciler okullarını bitiriyorlar, iş hayatına atılıyorlar. Bizler yerel yönetimler olarak onlara ne kadar kendilerini geliştirme imkanı veriyoruz ? Bu atölye yerel yönetim ile üniversitenin güzel diyaloğu sonucu ortaya çıktı. Anadolu insanı artık ezik bir şekilde sinema sektöründe yer almamalı. 'Biz de varız' diyebilmeli. Gençlerimizin önünü açmak, onlara bir ufuk sunmak istedik. Burası inşallah geleceğin sinema sanatçılarının, yönetmenlerinin yetiştiği bir atölye olacak."

Yıldırım, doğa ve tarihin buluştuğu, Ali Dağı'nın eteklerinde yer alan ilçenin adete bir film platosunu andırdığına dikkati çekerek, Talas'ın sinema sektörünce değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

- Anadolu sinemasını geliştirecek 

Yücel Çakmaklı Film Atölyesi Koordinatörü Akif Kaya da atölyede, kamera, çekim teknikleri, senaryo yazımı, film yapım ve yönetimi gibi konularda dersler verileceğini, teorik uygulamaların pratiğe dönüştürüleceğini belirtti.

Atölyenin bağımsız sinemacılara destek vermeyi amaçladığını vurgulayan Kaya, "Sinema alanında Anadolu'da bir cazibe merkezi oluşturmayı hedefliyoruz. Anadolu'da sinemacılık yapılabilir bunu göstermeye çalışıyoruz. Sinema alanında hep istanbul konuşulur. Anadolu'nun çocuklarının da sinema sektöründe yer alabileceğini çalışmalarımızla göstermek istiyoruz. Talas, tarihi dokusuyla açık hava müzesi gibi bir yer. Çok sinematografik resimler verebiliyor. Yapımcıları buraya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

Atölye çalışmalarına destek veren Anadolu Sinemacılar Derneği Başkan Yardımcısı Veysel Akşahin ise tarihi konakta 12 kişilik sınıflar oluşturduklarını, eğitimleri burada vereceklerini dile getirdi.

Akşahin, "Sinemaya ilgi duyan genç, yaşlı herkesi bekliyoruz. İletişim fakültesinden mezun olan bizler yeterli teorik bilgiye sahibiz. İstanbul'da farklı setlerde çalışmışlığımız var. Burada tecrübelerimizi gelecek kuşaklarla paylaşmak istiyoruz. Bilgilerimizi Talas'ın ortamından da yararlanarak sinema sektörüne taşımayı amaçlıyoruz. Özellikle belgesel sinemada farklı bir akım yaratmak istiyoruz. Gençlerle gerçekçiliğin ön plana çıkarıldığı bir akım oluşturmaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.