Anadolu Ajansı mali olarak battı

Anadolu Ajansı'na devletin kasasından ayrılan pay her geçen yıl artıyor. Ajansa Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü bütçesinden ayrılan kaynak 2 yıl öncesine göre yüzde 50 arttı. Kurumdan AA'ya bu yıl aktarılan para ise 170 milyon lira.

Anadolu Ajansı mali olarak battı

Abonelerinden elde ettiği gelirler giderlerinin çok altında olan ve faaliyet zararı giderek artan Anadolu Ajansı'na (AA) kamu bütçesinden aktarılan kaynak hızla artıyor. Ajansa Başbakanlık Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü bütçesinden ayrılan kaynakta 2 yıl öncesine göre yüzde 50'nin üzerinde artış gözlendi. 
2013'te AA'ya 112,5 milyon lira olan aktarım 2014'te yıl içindeki ek ödeneklerle birlikte yüzde 35 artışla 151 milyon 500 bin liraya çıkarılmıştı. Bu yıl ise Basın Enformasyon bütçesinden ayrılan kaynak 170 milyon liraya yükseldi. Bu yıl dahil edildiğinde ajansa 9 yılda devletten kasasından 892 milyon 350 bin lira ödeme yapıldı.

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre Basın Enformasyon'un 2015 yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler raporunda kurum bütçesinden AA için bu yıl için ayrılan ödenek ve ilk altı ayda yapılan ödemeler ayrıntılı olarak yer aldı. Buna göre kuruma 2015'te tahsis edilen toplam 235 milyon 985 bin liralık bütçenin 170 milyon lirası AA'ya ait. Genel Müdürlük AA'ya ödemeleri mal ve hizmet alım giderleri adı altında yapıyor. Kurumun bu yıl ilk 6 altı ayda mal ve hizmet alımı için ödediği 93 milyon 591 bin liranın yüzde 90'a yakını AA'ya aktarıldı. Ajansa kaynak aktarımı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'nin 24. maddesine göre yürütülüyor. Buna göre Genel Müdürlük, kendi bütçesinin Anadolu Ajansı bölümündeki ödeneği aşmamak üzere, ajans ile en çok 5 yıllık sözleşme yapmaya yetkili.

HABERE DEĞİL TRANSFERE PARA GİTMİŞ

AA'nın bütçesinin büyük bölümünü Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü bütçesinden aktarılan kaynağın oluşturması Sayıştay tarafından eleştirilmişti. Sayıştay'ın 2012 denetim raporunda Genel Müdürlük bütçesinden aktarılan tutarların AA'nın yıllık gelirleri içerisindeki payının çok yüksek olduğuna, 2012 yılında yüzde 95,3'e ulaştığına dikkat çekilmişti. Raporda, “Yine bu aktarılan tutarların 2012 yılı için yarısına yakınının haber sözleşmesi karşılığı olmayıp transfer niteliği taşıması, AA'nın Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü kanalıyla devlet bütçesinden sübvanse edildiği anlamına gelmektedir.” tespitinde bulunulmuştu. Ajansa aktarılan kaynağın yüksekliğinden Basın Enformasyon da rahatsız. Genel müdürlüğün faaliyet raporlarında kurumun zayıf yönleri arasında AA'nın kurum bütçesinin yüzde 70'ini alması da gösterilmişti.

Anadolu Ajansı'nın zararındaki büyük artış Hazine Müsteşarlığı'nın Kamu İşletmeleri 2013 Raporu'na da yansımıştı. Rapora göre AA, 2013'te abonelerinden brüt 28,5 milyon lira gelir elde etti. Kurum, 2013'te 105 milyon lira faaliyet zararı açıkladı. Aynı yıl ajansa Basın Enformasyon Genel Müdürlüğü bütçesinden 112 milyon lira kaynak aktarıldı. Kuruluşun toplam giderlerinin yüzde 79'luk bölümü personel giderleri oluşturuyor. Anonim şirket statüsünde faaliyet gösteren AA'nın yüzde 47,75''lik hissesi Hazine'ye ait. Hissedarların vefat etmeleri ve mirasçıların takip etmemeleri sebebiyle ajans hisselerinin bir kısmının sahipleri bilinmiyor.

ZAMAN
<< Önceki Haber Anadolu Ajansı mali olarak battı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER