Anadolu Ajansı Fransız askerlerin Suriye'deki yerini yayınladı, ortalık karıştı

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, 'IŞİD'in canlanmasını önlemek üzere Suriye'nin kuzeydoğusundaki güvenlik bölgelerini istikrara kavuşturmada Fransa'nın DSG'ye destek garantisi verdiğini' duyurdu. Ardından Anadolu Ajansı (AA), Fransız askerlerinin konuşlandığı üslerin yerlerini açığa çıkardı.

SHABER3.COM

Anadolu Ajansı'nın 30 Mart 2018'de Fransız ordusunun Suriye'nin kuzeyindeki PYD/YPG'nin etkin olduğu bölgede 5 askeri üste varlık gösterdiğine dair grafikli haberi, Paris'te tepkiye yol açtı. 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a başkanlık yarışında danışmanlık yapan askeri analist Dominique Trinquand, Sputnik'e bu durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

'KABUL EDİLEMEZ'

"Aynı düşmana (IŞİD) karşı savaşması gereken biri (Türkiye) tarafından böyle bir hareket yapılması kabul edilemez'' tepkisini gösteren General Trinquand, şu değerlendirmeyi yaptı:

''Burada şaşırtıcı hiçbir şey yok, Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip) Erdoğan'ın iç politikasında Müslüman Kardeşler'den yana olduğu biliniyor. Kürtlere karşı olan Müslüman Kardeşler, baştan beri (Suriye) Devlet Başkanı Beşar Esad'a da tıpkı Fransa gibi düşmanca tutum sergiliyor. Ancak IŞİD'e ve aynı zamanda Başkan Esad'a karşı savaşan birçok Sünni hareket arasında Türkiye, krizin başından bu yana çift taraflı pozisyondaydı.''

'MACRON KÜRTLERE DESTEK KONUSUNDA NET'

''Fransa Cumhurbaşkanı Macron, yeni operasyonların öngörülmüyor olmasına rağmen Kürtlere destek vereceğini net şekilde açıkladı'' diye devam eden Fransız askeri analist ''Her ne olursa olsun, bölgeye özel kuvvetlerin yayılması planlanıyor, söz konusu birliklerin yeri ve eylemleriyse hiçbir zaman açığa çıkarılmıyor'' vurgusunu yaptı.

AA, AYNISINI ABD'YE DE YAPMIŞTI

Ancak AA daha önce de ABD ile benzer bir tartışma yaşamıştı. Temmuz 2017'de ABD'nin Suriye'nin kuzeyindeki askeri noktalarına ilişkin detayları haberleştiren AA'ya koalisyon sözcüsü 'düşmana hassas taktiksel bilgiler sağlandığı' tepkisini göstermişti.

'KOBANİ'DEN AŞAĞIYA DOĞRU 5 ÜS'

AA, 30 Mart 2018 tarihli haberinde de Fransız askerlerinin yukardan aşağıya Kobani, Miştanur, Sırrin, Harab Işk köyündeki Fransız Lafarge çimento fabrikası ve Ayn İsa'da üslendiklerini grafikle gösterdi.
Fransız haber ajansı AFP'nin 9 Haziran 2016 tarihli Fransız Özel Kuvvetleri'nin (COS) Suriye'nin kuzeyinde görev yaptığına dair haberini hatırlatan AA, güvenilir yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre o tarihten beri Fransız Özel Kuvvetleri'ne mensup 70'den fazla askerin koalisyon gücü adı altında 5 üsse yerleştiğini yazdı.

<< Önceki Haber Anadolu Ajansı Fransız askerlerin Suriye'deki yerini yayınladı,... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER