Amerikalı akademisyen: Seçimin akıbetinden endişeliyim

Amerikalı akademisyen: Seçimin akıbetinden endişeliyim

Dünyaca ünlü Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. David Phillips, yarınki genel seçimler ve sonrası için ciddi endişeleri olduğunu dile getirdi. Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama hükümetleri döneminde ABD Dışişleri Bakanlığı'na üst düzey danışmanlık yapan Phillips, oyların çalınabileceği uyarısı yaptı ve Türkiye'nin zor bir dönemece girdiğini dile getirdi.

Fordham Üniversitesi'nde "Dünya'da Türkiye'nin rolü: Mülteci, IŞİD ve gelecek seçim" başlıklı oturumda konuşan Phillips, "1 Kasım'da halk AKP'ye 7 Haziran'da gösterdiği ilginin daha azını gösterecek. Erdoğan'a halk desteği arzu ettiği başkanlık sistemini hayata geçirmeye yetecek oranda olmayacak" iddiasında bulundu. "Önceki seçimlerde olduğu gibi yine oy çalmak için AKP'lilerin adının karışacağı bir skandalın kendisini şaşırtmayacağını" söyleyen Phillips, HDP'ye verilen oylara yapılacak bir müdahalenin ise büyük felakete yol açabileceğini" savundu.

"KUTUPLAŞMA CİDDİ TEHDİT"

Columbia Üniversitesi Barış ve İnsan Hakları Bölüm Başkanı Phillips, Türk halkının derin bir kutuplaşma içinde olduğuna işaret ederek, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın üslubunun kutuplaşmayı giderek artırdığını söyledi. "Türkiye'nin uzlaşma ve demokrasiden yana olması gerekiyor" yorumunda bulunan Columbia Üniversitesi öğretim üyesi, uzlaşı kültürünün inşa edilememesi durumunda Türk insanının kaybedeceğini vurguladı.

Phillips sözlerini şöyle sürdürdü: "Oysa Türkiye, demokrasiden giderek uzaklaşıyor; ekonomi bozuluyor. Türkiye ile Amerika arasında ilişkiler bozuluyor. Bütün bunların sorumlusu AKP yönetimi ve Erdoğan'ın uygulamalarıdır. Amerika tüm bu gelişmeleri derin bir kaygıyla karşılamaktadır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türk halkını bir araya getirmesi gerekirken "bölen insan" olduğunu savunan Phillips, "2011 yılı başından itibaren Erdoğan herkesi kucaklamak yerine gücünü artırmak ve paylaşmamak için bir arayış içine girdi. Anayasayı değiştirmek için halktan yeterli milletvekili istedi. Alamadı! Alamayınca daha agresif yollara başvurdu. Kendi gücünü engelleyecek her şeye savaş açtı. Nihayetinde otoriter bir konuma geldi" dedi.

"TÜRKİYE, GÜVENİLECEK ORTAK KONUMUNDAN UZAKLAŞTI"

Kasım ayında yapılacak G-20 zirvesine Başkan Barack Obama'nın da katılacağına dikkat çeken Phillips, "Türkiye güvenilecek bir ortak olma konumundan uzaklaştı. Güvenilir değiller; çünkü görülüyor ki ülkenin istihbarat birimleri El Nusra, IŞİD gibi terör örgütlerine silah yardımı yapıyor." diye konuştu.

Phillips, Suriye'de savaşan yabancı savaşçıların da Türkiye'nin bilgisi ve desteği ile Suriye'ye gidebildiklerini savunarak, "Ben sanmıyorum ki İstanbul'a gelen bir yabancı Türk devletinin bilgisi dışında Suriye sınırına giderek oradan geçebilsin. Evet Türkiye ile Suriye sınırı çok uzun; ama Türk devleti yabancı savaşçıları bilmeyecek kadar da donanımsız değil" dedi.

OBAMA, ERDOĞAN'A KIRMIZI ÇİZGİLERİ AKTARACAK

IŞİD'i Erdoğan yönetiminin kontrol etmeye çalıştığını; ancak bunda da istediği ölçüde başarılı olamadığını iddia eden Phillips şunları aktardı: "Ankara, IŞİD'e karşı mücadele eden koalisyonun içerisinde yer almak istemedi. İncirlik Üssü'nün IŞİD'e karşı kullanılması için bir süre direndi. Türkiye'nin güvenilirliği ve Erdoğan'ın demokrasi kredibilitesi tartışmalı hale geldi. Obama, Erdoğan ile Antalya'da açık bir şekilde Türkiye'nin bu gidişatını doğru yöne koymak için konuşacaktır. Hem de başbaşa konuşacaktır. Açık şekilde ABD'nin kırmızı çizgilerini anlatacaktır." CİHAN
<< Önceki Haber Amerikalı akademisyen: Seçimin akıbetinden endişeliyim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER