Amazon Tabiat Parkı turizme kazandırılıyor


Samsun'un Terme ve Çarşamba ilçesi arasında yer alan Amazon Tabiat Parkı turizme kazandırılacak. Samsun Büyükşehir Belediyesi yöneticileri, Terme ilçesindeki Amazon Tabiat Parkı'nda incelemelerde bulunarak, çalışmalar hakkında ön inceleme yaptı.

Kısa süre önce Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndan devralınan Terme ve Çarşamba ilçe sınırları içerisindeki Amazon Tabiat Parkı'nda çok sayıda canlı türü barınıyor. Orman ve Su İşleri Bölge Müdürlüğü Şube Müdürü Murat Demir'in eşlik ettiği ve alan ile ilgili bilgi verdiği inceleme gezisine, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, Genel Sekreter Coşkun Öncel, Genel Sekreter Yardımcıları Sefer Arlı, Mustafa Yurt, Zennube Albayrak, SASKİ Genel Müdürü Kamil Demircioğlu, Özel Kalem Müdürü Hanife Papila, Daire Başkanları ve Şube Müdürleri katıldı.

3. DERECE DOĞAL SİT ALANI

Amazon Tabiat Parkı ile ilgili bilgi veren Orman ve Su İşleri Şube Müdürü Murat Demir, Yeşilırmak Deltası'nın Türkiye'nin en büyük deltalarından birsi olduğunu belirterek, "Deltanın toplam yüzey alanı 90 bin hektar olup, Ulusal Sulak Alan Komisyonunda belirlenen tampon bölge sınırının alanı 34.396 hektardır. Sulak Alan koruma bölgesi 1499 hektar ve ekolojik etkileme bölgesi 77.5 hektardır. Alanda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı sorumluluğunda Samsun Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu kararı ile 1273 Hektarlık alan 1. Derece ve 218 Hektarlık alan da 3. Derece doğal sit alanıdır." dedi.

165 KUŞ TÜRÜ YAŞIYOR

Deltanın canlı eko sistemi açısından çok zengin olduğunu dile getiren Demir; "Deltada 29 balık türü, 9 adet çift yaşamlı türlerden 7 adet kurbağa ve 2 adet semender, 12 adet sürüngen türünden 2 adet kaplumbağa, 5 adet kertenkele ve 5 adet yılan türü bulunmaktadır. Ayrıca, 33 memeli türü ve 165 kuş türü deltada kayıt altına alınmıştır." bilgisini verdi.

Deltanın Ramsar Alanları kriterlerinden 7'sini karşıladığına da dikkat çeken Demir, gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra Ramsar için de başvuruda bulunmayı planladıklarını sözlerine ekledi.

CİHAN
<< Önceki Haber Amazon Tabiat Parkı turizme kazandırılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER