Altay tankı ihalesi 'Erdoğan aşığı' havuzcu Ethem Sancak'a gitti

Milli ana muharebe tankı Altay'ın seri üretimi ve Altay tankına motor geliştirilmesi için başlatılan projede AKP'li işadamı Ethem Sancak'ın BMC ile sözleşme görüşmelerine başlanması kararlaştırıldı.

İlk yerli Tank Altay test sürüşü ve görsel şovu

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Kara Kuvvetler Komutanlığı'nın günümüz ihtiyaçlarına cevap veren modern bir tanka sahip olması için yürütülen ihale sürecinde karara varıldı.

SSM tarafından yapılan değerlendirmeler sonunda, Altay tankının seri üretimi ve Altay tankına motor geliştirilmesi için başlatılan Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi kapsamında BMC Otomotiv Sanayi ve Ticaret AŞ ile sözleşme görüşmelerine başlanması yönünde karar verildi.

Milli ana muharebe tankı Altay'ın seri üretimine BMC'nin dışında Otokar ve FNSS talip olmuştu.

3.5 MİLYAR DOLARLIK PROJE

Sancak’ın şirketine verilen Altay tankının toplam proje büyüklüğü 3.5 milyar doları bulurken, SSM tasarım için Otokar’a başlangıçta 550 milyon dolar ödeme yapmıştı. Koç Grubu’ndan 2016 kasımında yapılan açıklamada proje için harcanan tutarın o gün için 1 milyar doları geçtiği belirtildi.

Bugün yapılan duyuruda BMC’nin kaç adet tank üreteceği konusunda bir ayrıntı yer almıyor. Ancak Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Kasım ayında Altay tankı projesinde 250'si opsiyonlu olmak üzere 500 adetlik seri üretim için ihale açıldığını açıklamıştı. İhalenin BMC’ye verilmesinin ardından Otokar hisseleri borsada en çok değer kaybedenler arasına girdi.

Sancak Grubu Altay ihalesini kazanan BMC’yi 2014 yılında TMSF’den borçlarından temizlenmiş olarak 751 milyon TL’ye yani 350 milyon dolara satın aldı. Satış tarihinde, şirketin sadece İzmir’deki 220 dönümlük arsasının değerinin 750 milyon doları bulması nedeniyle ihale eleştirilere neden olmuştu.

Sancak BMC’de daha sonra Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstrisi'yle ortaklığa da gitmişti. Ancak bir süre sonra bu ortaklığın bittiği, hisselerin bir çay tüccarına satıldığı gazetelerde yer buldu. Daha sonra bu ortağın Metro Turizm’in sahibi Galip Öztürk’ün kardeşi Talip Öztürk olduğu anlaşıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak Rizeli işadamı Talip Öztürk’ü geçen yıl tedavi gördüğü hastanede ziyaret etmişti.

TSK’ya zırhlı ve belediyelere otobüs üretimi yapan BMC son olarak Afrin savaşı sırasında TSK’dan 816 zırhlı Kirpi aracı için sipariş aldı. BMC ayrıca AKP’nin tartışmalı projelerinden milli otomobil için kurulan konsorsiyumda da yer alıyor.

HAVUZ MEDYASI YÖNETTİ, ERDOĞAN'A AŞIĞIM DİYORDU

Daha önce Es Medya isimli medya grubuyla birlikte el konan birçok gazete ve televizyonu ile havuz medyasına katılan Ethem Sancak, bu medyayı geçen sene elinden çıkardı. 

Sancak Tayyip Erdoğan için, "Ona; anam, babam, eşim çocuklarım feda olsun" diyordu.

“Erdoğan, 300 yılda bir Allah’ın nasip ettiği liderlerden biri. Allah Türkler’e yüz yılda bir böyle bir lider veriyor. Türkler peşinden gidince harikalar yaratıyorlar. Bazen harcıyorlar Menderes’i harcadıkları gibi. Romalılar Sezar’ı öldürdü, Roma çöküşe geçti. Bunlar oluyor.” diye konuşan Sancak ''dürüstlüğünü, yiğitliğini gördüm, gördükçe de aşık oldum. Doğrusu solculuk dönemimde Mevlana ile Şems’in arasındaki aşka anlam veremiyordum. Tanıdıktan sonra gördüm ki,  böyle bir ilahi aşk iki erkek arasında olabiliyor..” şeklinde ifadeler kullanmıştı
<< Önceki Haber Altay tankı ihalesi 'Erdoğan aşığı' havuzcu Ethem... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER