Altaca Kayışoğlu: Bursa'nın sorunları katlanarak büyüyor


CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, sürekli öç alan Bursa'nın sorunlarının giderek arttığını, buna karşın ciddi hiçbir önlemin alınmadığını söyledi. TBMM'de kentin sorunlarını anlatan Kayışoğlu, "Bursa sizden kurtulduğunda bu Meclis kürsüsüne bembeyaz bir örtü sereceğim." dedi.

TBMM'de aldığı gündem dışı konuşmada Bursa'nın 9 bin yıllık tarihi olduğuna vurgu yapan Nurhayat Altaca Kayışoğlu, "Biliyorum ki herkes yaşadığı şehri sever ve sevdiği şehir için de bir şeyler yapmak ister. Bursa'da bizler için özel bir şehir. Maalesef bugün Bursa'da şehir için değil, kendisi için, partisi için çalışan anlayışlara tanığız." diye konuştu.

Bursa'nın tarih içindeki rolünü; Yunan işgali sırasında TBMM kürsüsüne serilen siyah örtüyü koyan Kayışoğlu, Atatürk döneminde Bursa'ya yapılan İPEKİŞ, Merinos ve Sunğipek fabrikalarını hatırlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: "Peki, Bursa bugün ne durumda? Yüksek hızlı trenin 2012'de temeli atıldı, güya 2016'da bitecekti ama temelleri çürüdü. 4'üncü büyük şehrin havaalanı doğru düzgün işletilmiyor. UludağDavos yapacaktınız, kaos yaptınız, yetki karmaşası hâlâ sürüyor. Trafik keşmekeşi her gün Bursalıları yıldırıyor. Üç beş kişiyi memnun etmek adına hayal proje Helitaksiye kaynaklar aktardınız ama vagonları yenilemediğiniz için her gün milyonlar ulaşım sıkıntısı yaşıyor."

Dağ yöresindeki ilçelerinde işsizlikten dolayı yoğun bir göç yaşandığının altını çizen Kayışoğlu, şöyle konuştu: "Büyükşehir Yasası'yla köylülerin bütün malını, mülkünü, taşınmazlarını haraç mezat sattınız. Kentsel dönüşümü katılımcı bir şekilde yapmadınız ve insanlar, özellikle de kiracı esnaf zorluklar yaşıyor. Gurur duyabilirsiniz, uzaydan bile görülen TOKİ'leriniz var ve bu TOKİ'ler yüzünden kentsel dönüşüm mağdurları yarattınız. Gebze-Orhangazi-İzmir Otobanı Projesi sürekli değişti ve kamulaştırmalarla vatandaşlarımız mağdur edildi. Gemlik ve Trilye tipi zeytin destek görmediği için zeytincilik bitiyor ve buralar ranta açılıyor. İnegöl'deki yoğun hava kirliliğini bir türlü çözemediniz. İznik'in dünyaca ünlü surları kimliğine kavuşturulamadı ve turizm merkezi olabilecekken sıradanlığa terk edildi. Bursa her yıl yaklaşık 60 bin civarında göç alıyor ve bu göçe uygun altyapı, sağlık, eğitim hizmetleri sunulamıyor. Bursa'nın verimli ovaları, özellikle Karacabey, yanlış projelerle sanayi bölgelerine ve otobanlara maalesef kurban ediliyor. Kontrolsüz bir şekilde sanayinin isteğiyle Bursa santraller şehrine dönüştü ve irili ufaklı 5 santrali var, hâlâ açılmak istenenler var, bu gidişle Uludağ'a kar yağmayacak."

Bursa'daki çevre katliamlarını da TBMM gündemine taşıyan Nurhayat Altaca Kayışoğlu, kürsüden gösterdiği fotoğraflarda binlerce arının özel yasayla kurtarılan Cargill'in kurbanı olduğunu aktardı. Kayışoğlu, "Bakın, özel yasa çıkardığınız Cargill'de ölen arılar. Bunlar kilolarca, yüzlerce kilolarla ifade ediliyor. Bu arılar oralarda ölüyor ve bu şurupları, o Cargill fabrikasında üretilenleri insanlar içiyorlar, insanlar." ifadelerini kullandı.

Altaca Kayışoğlu, konuşmasının son bölümünde ise şu noktalara değindi: "Bursa'nın en önemli içme suyu barajı olan Doğancı Barajı'na mermer ve taş ocaklarının kiri, bölgedeki köylerin foseptiği akıyor. Yenişehir'de hâlâ Boğazköy Barajı'nda sulama yapılamıyor, Kocasu'da balıklar ölüyor. Mustafakemalpaşa'da, Kestelek'te bor madenleri çıkarılmayı bekliyor. Bursa kaplıca şehri fakat termal yatakları değerlendirilmiyor. İdari açıdan da Bursa, maalesef, saray özentileriyle dolu. Büyükşehir Belediyesi'nce Mudanya Sahil Projesi başlatıldı fakat bitirilmedi, insanlar sahilden mahrum. 1955'ten beri Mudanya Belediyesi'nde olan İskele'yi CHP kazanınca, katakulliyle Büyükşehre verildi. Rektörünüz, CHP'li Nilüfer Belediyesi'nin öğrencilere verdiği çorbayı engelledi, Fethiye Kültür Merkezi'ni aldı. İl Millî Eğitim Müdürünüz, davaları kazanan müdürleri hukuku hiçe sayarak görevine iade etmedi. Şimdi diyorum ki Bursa diktatöryal bir anlayışın işgali altında, buraya siyah bir örtü sermeyeceğim ama bu faşizan uygulamalarınız altında bir gün bir yerlerde patlayan bombalarda ölmezsek şayet, komplolarınızla zindanlarda çürümezsek, Bursa sizden kurtulduğunda bu Meclis kürsüsüne bembeyaz bir örtü sereceğim." CİHAN
<< Önceki Haber Altaca Kayışoğlu: Bursa'nın sorunları katlanarak büyüyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER