Almanya'daki Ziraat Bankası soruşturmasının detayları belli oldu

Almanya'da da faaliyet gösteren Ziraat Bankası'nın bir grup müşterisine kara para aklama ve vergi suçu şüphesiyle soruşturma açıldı.

SHABER3.COM

Almanya'da da faaliyet gösteren Ziraat Bankası hafta başında büyük bir incelemenin muhatabı olmuştu. Çok sayıda maliye uzmanı Ziraat Bankası şubelerini basmış, bir çok hesabı incelemeye almıştıç Almanya'dan ilk resmi açıklama geldi . 


Almanya'da Ziraat Bankası'nın bir grup müşterisini hedef alan bir soruşturma başlatıldığı bildirildi. Aachen Savcılığı sözcüsünün Perşembe günü yaptığı açıklamaya göre savcılık tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Ziraat Bankası'nın Almanya'daki genel müdürlüğü ve şubelerinde arama yapıldı. Resmi verilere göre operasyonda 80 kişi görev yaptı.

Savcılık sözcüsü, soruşturma kapsamında bankanın değil bankanın bir grup müşterisinin hedef alındığını belirtti. Sözcünün açıklaması öncesinde konuyla ilgili soruşturma haberini Salı günü yayınlayan kamu yayın kuruluşu Hessischer Rundfunk'a bir açıklama yapan Ziraat Bankası da soruşturmanın bir grup müşteriyi hedef aldığı bilgisini teyit etti.

Kendilerine kara para aklama ve vergi suçu suçlamaları yöneltilen müşterilerin, vergilendirilmemiş kazanımlarını Türkiye'ye aktardıklarından şüpheleniliyor. Sözcü, soruşturmanın iki yada  üç ay daha sürebileceğini söyledi.




Aachen Savcılığı'ndan edilen bilgilere göre, soruşturma „para aklama“ ve „vergi kaçakçılığı“ şüphesi nedeniyle başlatıldı. Gerekçesi ise, Türkiye'nin 4 Temmuz 2018'de çıkardığı Varlık Barışı oldu. 4 Temmuz tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan vergi ve diğer bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin 7143 sayılı kanun genel tebliğine göre, „yurt dışında bulunan para, altın, döviz, menkul kıymet ve diğer sermaye piyasası araçlarını, 30 Kasım’a kadar Türkiye’deki banka veya aracı kurumlara bildiren gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu varlıkları serbestçe tasarruf edebilecekler. Bildirilen varlıklar nedeniyle hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi tarhiyatı yapılmayacak“tı.

OLAYIN AVRUPA AYAĞI UNUTULDU
Bu yapılırken, insanların yurt dışında takibata uğrayacakları konusunda uyarıda bulunulmadı. Türkiye'ye destek olmak isteyen ya da Avrupa ülkelerindeki vergilendirmeden kaçırılmış kazancı olanlar, paralarını başta Ziraat Bank olmak üzere bir çok banka ile Türkiye'ye göndermeye başladı. Almanya'da 3000 Euro'nun üzerindeki her işlem için kanıt istenirken, nakit getirilen milyonlarca Euro hemen Alman makamlarının dikkatini çekti.

Sonuçta, Türkiye'ye para gönderenler için “vergi kaçırma soruşturması“ başlatıldı. Türk bankalarından isimleri alınan bu kişilerle ilgili yakında ağır cezalı davalar açılacak. Gönderilen paraların miktarının ise milyarlarca Euro'yu bulduğu belirtiliyor.

<< Önceki Haber Almanya'daki Ziraat Bankası soruşturmasının detayları... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER