Almanya'da kısıtlamalar hafifletildi, vak'a sayısı arttı

Almanya'da açıklanan son veriler, sokağa çıkma kısıtlamalarının hafifletilmesinden kısa bir süre sonra vak'a sayısının artmaya başladığını gösteriyor.

SHABER3.COM

Almanya, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) ile mücadelenin ilk safhasında elde ettiği başarılı sonuçlardan hareketle tedbirleri bir anda hayli yumuşattı. Ancak yumuşa kararından üç gün sonra virüsün bulaşma katsayısı yeniden tehlike sınırını aştı. 

Korona ile mücadelede Avrupa ülkelerine örnek olan Almanya’da Koronavirüs'ün yeniden kontrolden çıkmasından endişe ediliyor. Korona vak'aları ve virüs bulaşma katsayısında önemli düşüş kaydeden Almanya, 6 Mayıs'ta Korona önlemlerini bir hayli yumuşattı.

BULAŞMA KATSAYISI 1,10'A YÜKSELDİ

Tüm dükkânlar açıldı. Daha fazla öğrenci ders başı yaptı. Hafta sonu Mecklenburg Vorpommern eyaletinde restoranlar açıldı. Diğer eyaletler de yolda. 

Tedbirleri yumuşatma kararı alındığı gün 0,65 olan virüsün bulaşma katsayısı (R+) üç gün sonra yeniden tehlike sınırını aşarak, 1,10’a çıktı.

Bu katsayı 10 hastanın virüsü 11 kişiye bulaştırması ve yayılmanın yeniden atağa geçmesi anlamına geliyor. 

Koronavirüs tehlikesi ve önlemlerden bunalan insanlar erken rehavete kapıldı. Kararı "tehlike geçti" olarak telakki eden insanlar bir anda fiziki mesafe ve sosyal temas kurallarını unuttu. 

Şimdiye kadar disiplini elden bırakmayan Almanya bir anda kendini bıraktı. Parklar, caddeler, alışveriş merkezleri insanlarla dolup taştı.

Kimsenin en az 1,5 metre fiziksel mesafeye baktığı yok. Her şey eskisi gibi havası esmeye başladı. Almanya’nın Berlin, Münih, Köln, Frankfurt, Stuttgart gibi büyük şehirlerde binlerce insan, tedbirlerin tamamen kaldırılması için hafta sonu gösteriler yaptı. 

Göstericiler polisin “Sosyal mesafe ve temas kuralına uyun” çağrılarını hiçe sayarken, “Maskelerinizi çıkarıp atın. Maskesiz alışveriş yapın.” sloganları atıldı.

MEZBAHALAR MERKEZ ÜSSÜ

Başbakan Angela Merkel’in zoruyla kabul edilen “İmdat freni” de henüz işlemiyor. İmdat freni uygulamasıyla 100 bin kişiye yeni hasta sayısının 50’yi aşması durumunda orada sıkı önlemlere geri dönülmesi şartı getirildi. 

Ancak imdat frenini kim çekecek? Kimse kendini sorumlu hissetmiyor. Almanya’nın üç ilçesinde bu sınır aşılmış bulunuyor. Özellikle et fabrikalarının bulunduğu ilçelerde yeni vak'a sayısı çok yüksek. 

Daha çok Doğu Avrupa’dan gelen insanların çalıştığı mezbahalar şimdi virüsün merkez üssü konumunda. Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde Coesefeld’teki Westfleisch et fabrikasında çalışan 1.200 kişiden 950’sine test yapıldı. 

205 kişinin testi pozitif çıktı. 500’ü aşkın testin sonucu bekleniyor. 

Mezbahalarda çalışan Doğu Avrupalı işçiler ikişer, üçer, dörder ve beşer kişi bir arada kalıyor. Kanunlara göre iş yerleri iş yeri güvenliğinden sorumlu.

SINIRLARIN AÇILMASI İÇİN TEKLİF ÜSTÜNE TEKLİF

Almanya’da, Danimarka, Fransa, Lüksemburg, İsviçre ve Avusturya’ya sınırlarını yeniden açılması tartışmaları başladı. Yeşiller Grup Başkanı Anton Hofreiter, Federal İçişleri Bakanı Horst Seehofer’i sınırları yeniden açmak için bir plan hazırlamaya çağırdı. 

Sosyal Demokrat Parti (SPD) Eş Başkanı Saskia Esken de aynı çağrıyı yaptı. Hür Demokrat Parti (FDP) ise korona önlemlerinin incelenmesi için meclis araştırma komisyonu kurulmasını dillendirmeye başladı.
<< Önceki Haber Almanya'da kısıtlamalar hafifletildi, vak'a sayısı arttı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER