Almanya'da gözler Türkiyeli cihatçının davasında

IŞİD'e eleman temin etmekle suçlanan Bilal Gümüş, AKP'ye yakınlığıyla bilinen ve Alman emniyeti tarafından yakın takibe alınan Selefilerin önde gelen isimleri arasında bulunuyor.

SHABER3.COM

 Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı tarafından izlenen ve cihat gönüllüleri toplayıp savaştırmak için Suriye’ye göndermekle suçlanan selefist cihatçı Bilal Gümüş’ün ilk mahkemesi Almanya’da görüldü. 

Artıgerçek.com'un haberine göre Gümüş'ün, Almanya çapında yürütülen ‘LIES’ (oku) kampanyasını yürüten Selefilerin önde gelen isimlerinden biri olduğu belirtiliyor. Duruşma sonrasında Alman basınında yayınlanan haberlerin bir kısmında Gümüş’ün irtibatlarına ilişkin ilginç ayrıntılar ortaya çıktı. Gümüş’ün kullandığı facebook sayfasında da AKP’ye yakın isimlerle birlikte çekilmiş görüntülerinin olduğu görüldü.

Devlet güvenliğini tehlike altına almakla suçlanan 28 yaşındaki Bilal Gümüş, Mart ayında Türkiye’ye gitmek üzereyken Frankfurt Havalimanı’nda yakalanmıştı. Gümüş, Almanya Ceza Kanunu'nun “Suç İşlemeye Yönelik Terör Amaçlı Örgüt Üyeliği” maddesiyle suçlanıyor.

CİHAT GÖNÜLLÜLERİ TOPLAMAKLA SUÇLANIYOR
‘LIES’ kampanyası çerçevesince 'din propagandası yapmak ve selefilere cihat gönüllüleri toplamakla suçlanan Gümüş, 16 yaşındaki Enes Ü. adlı Türkiyeliyi cihat adına Suriye’ye gitmek üzere ikna etmek ve çatışmalarda hayatını kaybetmesine neden olmakla da suçlanıyor. Hakkında hazırlanan iddianameye göre Bilal Gümüş, IŞİD'e katılmak üzere Suriye'ye giden Enes Ü.’ye Antalya için uçak bileti aldı. Enes Ü. buradan cihat eğitimi almak üzere Suriye’ye geçti.

DİKKAT ÇEKEN FOTOĞRAFLAR
Uzun süre emniyet birimlerince izlenen Bilal Gümüş, 2 Mart 2018 tarihinde İstanbul’a gitmek üzereyken Frankfurt Havaalanı’nda gözaltına alındı. Gümüş’ün Almanya’nın selefi lideri Pierre Vogel ve Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Sabah gazetesinde provakatif haberler yapan Alman gazeteci Martin Lejeune ile fotoğrafları dikkat çekiyor.

ALMANYA'DA RADİKAL SELEFİLERİN SAYISI ARTIYOR
Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı ülkede faaliyet gösteren Selefileri "silahlı cihat ve terör propagandası yapmak"la suçluyor. Radikal derneğin cihat gönüllüleri toplamak amacıyla Almanya'da örgütlendiği ve en az 140 kişiyi IŞİD saflarında savaşmak üzere Suriye ve Irak'a gönderdiği öğrenildi.

Resmi makamlar cihatçı örgütlere ilişkin yürütülen soruşturmalarla ilgili bir açıklama da yaptı. Alman basınına da yansıyan açıklamada amacın İslam dininin radikal ideoloji propagandası haline getirilip terör örgütlerini destekleyenler tarafından suistimal edilmesini önlemek olduğu belirtildi. Bu bağlamda selefi dernekler adına faaliyet göstermek, Kuran dağıtmak ve internet kanalıyla propaganda yapmak da yasaklandı.

Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın tahminlerine göre Almanya'daki radikal İslamcı Selefilerin sayısı 9 bin 500'ü buluyor. Teröre yatkın radikal eylemci sayısının da bin 200'ü bulduğu tahmin ediliyor. Güvenlik birimlerinin verilerine göre ekim ayı sonuna kadar, yüzde 20'si kadın olmak üzere 870 kişi IŞİD'e katılmak üzere Almanya'dan Suriye ve Irak'a gitti.

SELEFİLERİN KÖLN'DEKİ TEMSİLCİSİ İBRAHİM BAOU NAGİE İLE DE İLİŞKİSİ ORTAYA ÇIKTI
Bilal Gümüş'ün IŞİD'e sempati toplayan ve Almanya'da yasaklanan Filistin kökenli "LIES- die wahre Religion" kurucularından İbrahim Baou Nagie ile de yakın ilişkisinin olduğu açığa çıktı. Gümüş ücretsiz Kuran dağıtma kampanyası çerçevesince Köln'deki Selefilerin temsilcisi Abou Nagie ile sık sık bir araya gelmiş.

Almanya'da yargılanan Bilal Gümüş'ün duruşması 25 Haziran’a ertelendi.

<< Önceki Haber Almanya'da gözler Türkiyeli cihatçının davasında Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER