'Almanya'da Erdoğan'ı SADAT üyeleri mi korudu?'

Sol Parti, Cumhurbaşkanı'nın Almanya ziyaretinde güvenliğini üstlendiği iddia edilen SADAT ile ‘Avrupa Yörükoğlu Takımı’nın Alman güvenlik kurumları ile ilişkisini Merkel hükümetine sordu.

SHABER3.COM

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve heyetini Almanya ziyaretinde koruma görevi üstlendikleri ileri sürülen ‘gönüllü güvenlik’ mensuplarını, Alman muhalefet partisi mercek altına aldı. 

Artigercek.com'un haberine göre Köln’deki cami açılışında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın güvenliğinin ‘Avrupa Yörükoğlu Takımı’ adıyla Hamburg’da kurulan grup tarafından yapıldığına dair iddiaları hükümete soran Sol Parti İçişleri Komisyonu Sözcüsü milletvekili Ulla Jelpke, liderliğini Nuri Harmankaya’nın üstlendiği Yörükoğlu Takımı’nın yanı sıra Erdoğan’ın Güvenlik Başdanışmanı emekli general Adnan Tanrıverdi’nin kurduğu SADAT’ın (Uluslararası Savunma Danışmanlık Merkezi) da Erdoğan’ı koruyanlar arasında olup olmadığını sordu.

Sol Parti adına verilen soru önergesinde SADAT’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya ziyareti başta olmak üzere yurtdışı güvenliğini üstlenen bir oluşum olduğu da öne sürülerek Merkel hükümetine “SADAT üyeleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya gezisi sırasında Almanya’ya gelen delegasyon arasında yer aldı mı?” sorusu yöneltildi.

Ulla Jelpke soru önergesinde SADAT’ın kurucusu Adnan Tanrıverdi’nin Erdoğan’ın güvenliğin sağlanması konusunda Alman makamları ile önceden irtibat kurup kurmadığını da sordu. Jelpke, Alman hükümetinin yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

Alman hükümeti bugüne kadar SADAT ile herhangi bir biçimde iletişim kurdu mu? kurduysa hangi formaydı bu?
SADAT’ın Kuzey Irak’ta ve Türkiye’nin doğu illerindeki işlevi konusunda Alman hükümeti ne biliyor?
Alman Silahlı Kuvvetleri ya da Alman güvenlik birimleri ile SADAT arasında bugüne kadar herhangi bir işbirliği oldu mu? oluyor mu? oluyorsa hangi formda?
SADAT’ın özellikle Suriye, Irak ve Türkiye’nin doğusunda olası bir suç örgütü oluşturma faaliyetleri konusunda federal hükümet ne biliyor?
Özellikle Avrupa ve Almanya’da SADAT ve MİT’in faaliyetleri konusunda Alman hükümeti ne biliyor?
Almanya’da SADAT üyeleri var mı? Eğer varsa kamu düzeni ve güvenliğini sağlamak açısından ne gibi tehlike içermektedir?
Yörükoğlu grubunun MİT, konsolosluklar, Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP eski Milletvekili Metin Külünk, Almanyalı Osmanlılar, DİTİB, ülkücü birlikler, AKP’nin yurtdışı lobi örgütü UID ile ne gibi ilşkisi var? Bu grup Hamburg’da geçen yıl gerçekleşen G-20 zirvesinde güvenliği sağlamada de yer aldı mı? Yörükoğlu grubu hangi yasal çerçevede Erdoğan’ın yurtdışı güvenliğini sağlama görevini üstlendi? Yörükoğlu grubunun Almanya’da yaşayan muhalifleri ve burada sürgünde yaşayan aydınları tehdit etmesi konusunda Alman hükümeti ne biliyor? Bu grubun Almanyalı Osmanlılar adlı örgüt ile ilişkisi var mı?


YÖRÜKOĞLU GRUBU ALMAN MEDYASININ DA GÜNDEMİNDEYDİ

Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasında Köln'deki DİTİB Camisi’nin açılışında görevlendirildiği öne sürülen ‘Avrupa Yörükoğlu Takımı’ adlı grup Alman meydasında da tartışmalara neden olmuştu.

Alman basınında çıkan haberlerde, söz konusu grubun Köln polisinin sorumluluk alanına müdahale ettiği öne sürülürken, yetkililerin ekip hakkında soruşturma açtığı öğrenildi.

‘Avrupa Yörükoğlu Takımı’ adlı oluşumun Almanya sözcüsü Nuri Harmankaya, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ve AKP’li siyasetçilerin Almanya’daki toplantılarında gönüllü olarak ve polisle işbirliği içinde görev aldıklarını dile getirmişti. Harmankaya’nın belirttiğine göre grupları Avrupa kapsamında toplam 300 aktif üyeden oluşuyor. Alman basınında yer alan bilgilere göre Harmankaya’nın sosyal medyada “Avrupa’da Reis’in etrafında aslan gibi ekip Yörükoğlu Avrupa var. Sıkıyorsa yaklaşın hainler, bir görelim” paylaşımı da Alman güvenlik makamlarınca incelemeye alındı.
<< Önceki Haber 'Almanya'da Erdoğan'ı SADAT üyeleri mi korudu?' Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER