Almanya'da çalışmak isteyenler ne yapmalı?

Almanya’ya göçün artması ve nüfus dağılımındaki değişimden dolayı, iş dünyasının vasıflı elemanlara ihtiyacı olduğu belirtiliyor.

SHABER3.COM

Deutschland.de’nin verilerinde, Araştırma kuruluşu Prognos’un hesaplamalarına göre Almanya'da 2030 yılında yaklaşık üç milyon vasıflı işçi, teknisyen, araştırmacı ve tıp elemanı eksiği olacak.

Bazı ekonomi araştırmacıları bu rakamı fazla yüksek buluyor, ancak Federal Ekonomi ve Çalışma Bakanlığının son ilerleme raporunda vasıflı eleman eksikliği konusunda uyarı olduğu bir gerçek. Çalışma hayatının daha uzun süreye yayılması, kadınların istihdama daha fazla katılması ve eğitime ve meslek içi eğitime daha fazla yatırım yapılması sorunu çözmeye yeterli değil.

Almanya dışından nitelikli elemanları kazanmak da uygun nitelikli eleman eksiğini kapatmanın önemli bir unsuru.

Almanya’nın ekonomik konumunu uzun vadede sürdürmek ve iyileştirmek için vasıflı eleman altyapısını güvence altına almak amacıyla 2012 yılında “Make it in Germany” inisiyatifi başlatıldı. Her yıl bu hizmetten 200 ayrı ülkeden yaklaşık iki milyon kişi yararlanıyor. Almanya çağdaş ve liberal bir göç ülkesi oduğunu göstermek istiyor. OECD verilerine göre Almanya yüksek vasıflı elemanlar için sanayi ülkeleri içinde göç konusunda en liberal ülkelerden biri.

“Make it in Germany” hedefi nedir.Almanya’da çalışmak ve kariyer yapmak istiyorum; ama ülkeye nasıl gelirim ve bir işi nerede bulurum?

Yurt dışından vasıflı elemanlar, bilim insanları, yeni yatırımcılar ve yüksek öğrenim yapmak isteyenler için çok dilli internet platformu “Make it in Germany” başlangıç kanalı oluşturuyor. Bu portal hem yeni göçmenler hem de yurt dışından vasıflı eleman almaya istekli firmalar için bilgiler ve hizmetler sunuyor.

Portal, başvuru yapmak isteyenleri beş adımda Almanya’da çalışma sürecine hazırlıyor: İş arama, vize işlemleri, taşınma, Almanya’da ortama alışma ve ailesini getirme.

“Make it in Germany” uluslararası vasıflı elemanlar için resmi bir online site.(TÜRKÇE SAYFASI İÇİN TIKLAYINIZ) Federal Ekonomi ve Çalışma Bakanlığı ile İş Kurumunun vasıflı elemanlar kazanmak amacıyla başlattığı ortak atılımının bir parçası.

Hangi bilgiler var?

Portalda vize işlemleri, mesleki diplomaların denkliğinin kabulü, istihdam piyasası, başvuru ve iş sözleşmesi, ticari etiketler, iş kurma, Almanya’daki iki ayaklı mesleki eğitim, üniversite eğitimi ve araştırma, dil kursları ve yaşam ortamına uyum ile Almanya’da gündelik yaşam konusunda (kurumlara kayıt başvurusundan ana okulu ve konut aramaya kadar) çok geniş bir bilgi yelpazesi var.

Almanya’da iş bulma şansı?

Portalın ana sayfasında hızlı bir testle fikir edinebilirsiniz. Buradaki online tool’de, size kökeniniz, mezuniyetleriniz ve kazandığınız yetkinlikler hakkında sorular soruluyor. Bir sonraki adımda, Almanya’da hangi koşullarda oturma ve çalışma izni alabileceğiniz bilgisi ve ek sorularınız için danışabileceğini irtibat noktaları karşınıza çıkıyor.

Hangi mesleklerde vasıflı eleman aranıyor?

Güçlü bir sanayi ülkesi olan Almanya’da tüm branşlarda mühendisler, BT uzmanları ve doğa bilimciler aranıyor. Nüfus içinde yaşlıların oranının artmasıyla hekim ve sağlık bakım personeline ihtiyaç da artıyor. Bu nedenle tıbbi ve sosyal meslek sahibi yeni göçmenlerin iş bulma şansı gayet yüksek. Ayrıntılı bir panoramayı İş Kurumuna ait Pozitif Liste‘de bulunabilir.

<< Önceki Haber Almanya'da çalışmak isteyenler ne yapmalı? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER