Almanya'da bir kritik seçim daha... Hessen Eyaleti pazar günü sandığa gidiyor

Almanya'nın en zengin eyaletlerinden Hessen’de tansiyon yüksek. Frankfurt'un da içinde olduğu Hessen'de 4 milyon 400 bin seçmen, eyalet parlamentosunda beş yıl boyunca görev yapacak 110 milletvekilini seçmek için pazar günü sandık başına gidecek.

SHABER3.COM

PAZAR günü Hessen’de yapılacak eyalet parlamentosu seçimleri için en iyi kampanyayı, mevcut koalisyon ortağı Yeşiller yürüttü. Alman anne ve Yemenli babanın oğlu Tarek Al-Wazir’i başbakan adayı gösteren Yeşiller, kamuoyu yoklamalarına göre oylarını en çok artıran parti olacak. 2013’te yüzde 11.1 oy olan Yeşiller’e bu seçimde sandıktan yüzde 20 civarında oy çıkması bekleniyor. Yeşillerin oy patlaması yapması Alman vatandaşlığının yanında Yemen vatandaşlığı da bulunan Tarık Al Wazir’in eyalet başbakanlık koltuğuna oturmasının yolunu da açacak. Tarek Al Wazir, 2014’ten beri Eyalet Ekonomi, Enerji, Ulaşım ve Kalkınma Bakanlığı görevini yürütüyor.

CDU’DA KAYIP ÇOK
CDU, 2010’dan beri eyalette başbakanlık yapan Volker Bouffier liderliğinde seçimlere giriyor. Angela Merkel’e verdiği destekle tanınan Bouffier’ın koltuğunu koruması çok zor görünüyor. 2013’te yüzde 38.3 oyla koalisyonu kuran CDU, kamuoyu yoklamalarına göre bu seçimde yüzde 28 oy alacak. 2013’te yüzde 5 oy alan FDP’de lise başı adayı Rene Rock’un mesajları seçmene ulaşmış görünüyor. Partinin pazar günü yapılacak seçimlerden yüzde 8 oy alması bekleniyor. Geçen seçimlerde yüzde 5.2 oy alan Sol Parti de Janine Wissler’in liderliğinde oyunu yüzde 8’e çıkaracak.

SPD 10 PUAN BİRDEN DÜŞECEK
SPD seçimlerde en çok oy kaybedecek partilerin başında geliyor. 2013’te yüzde 30.7 oy oranıyla her üç seçmenden birinin oyunu alan SPD, anketlere göre sandıktan yüzde 20 seviyelerinde oyla çıkacak. Başbakan adayı Thorsten Schaefer Gümbel de partisinin oylarının düşmesini engelleyemeyecek. Aşırı sağcı ve İslam karşıtı AfD’nin diğer eyaletlerde olduğu gibi Hessen’de de barajı aşarak meclise milletvekili sokması yüksek bir ihtimal. Anketler, Rainer Rahn’ı liste başı adayı yapan AfD'nin oylarının yüzde 10 civarında olacağını gösteriyor.

15 TÜRKİYE KÖKENLİ ADAY
Pazar günü 15 Türkiye kökenli aday da meclise girebilmek için yarışacak. SPD’den Handan Özgüven, Turgut Yüksel, Dilek Kanko, Teslihan Ayalp, Tolga Koblay, Deniz Şahin ve Işıl Yönter, Sol Parti’den Saadet Sönmez, Eyüp Yılmaz, Okan Karasu ve Fatma Demirkol, CDU’dan İsmail Tipi, Yeşiller’den Taylan Burcu, Birol Avcı ve FDP’den Yankı Pürsün aday oldu.
Kamuoyu yokalamalarına göre Hessen’de sandıktan farkı hükümet modelleri çıkabilir. CDU-Yeşiller koalisyonu yine devam edebileceği gibi, CDU ve SPD de ortak hükümet kurabilecek. Yeşiller, SPD ve FDP ortaklığı da söz konusu. Ayrıca Berlin’de iktidarda bulunan Yeşiller, SPD ve Sol Parti modelinin Hessen’de de kurulabileceği ihtimal dahilinde. CDU-Yeşiller ortaklığı yetmediği durumda FDP’nin de katılabileceği bir koalisyon mümkün.

İDAM DA OYLANACAK
Pazar günü eyalet seçimlerine paralel olarak bir de referandum yapılacak. Referandumla, şimdiye kadar uygulanmasa da Hessen Eyalet Anayasası’nda yer alan idam cezasının kaldırılması ve bunun dışında 14 madde oylanacak. Bu maddeler arasında kentlerde ve taşrada yaşayanların eşit muamele görmesi, çocuk hakları ve Avrupa’ya bağlılık gibi başlıklar bulunuyor. Referandum ile Hessen Anayasası’nın modernleşmesi hedefleniyor.
<< Önceki Haber Almanya'da bir kritik seçim daha... Hessen Eyaleti pazar... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER