Almanya tarihinin bir sembolü 'Trabi'ler

Bugün Almanya'nın yeniden birleşmesinin yıl dönümü . Doğu Almanya'dan akılarda pek bir şey kalmasa da 1957 yılında üretime başlanan 'Trabantlar' hala akıllarda

Almanya tarihinin bir sembolü 'Trabi'ler

Trabant halk arasındaki ismi 'Trabi' Doğu Almanya'da  sosyalist rejimin statü sembolüydü. Doğu Almanya'da sahip olmak için yıllarca beklemek gerekirdi. Trabi de denilen bu otomobillerin sonuncusu 25 yıl önce üretim bandından geçti


Trabant, Doğu Almanya yapımı otomobil. Sahip olmak yıllarca beklemeyi gerektirirdi.

Adını üretime başladığı yıllarda uzaya fırlatılan Sputnik'ten alan ve Almanca uydu anlamına gelen Trabant'ın üretimine 1957'de başlandı.

Trabantlar, sosyalist rejimin statü sembollerindendi. Halk arasında Trabant'ı olanlar ve olmayanlar diye bir ayrım vardı. Trabant'ı olanlar şanslıydı. Zira Trabant'a yani Almanya'da halk arasındaki adıyla Trabi'ye sahip olmak o kadar kolay değildi. Trabi sahibi olmak için önce devlete bu talep iletiliyor daha sonra da teslimat için sıraya giriliyordu.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra Doğu Almanya'da otomobil endüstrisinin en büyük sıkıntısı malzeme temin edememekti. Bu da otomobil üreticilerini alternatif arayışlara itti. İlk kez 1957 yılında üretim bandından çıkan Trabantlar, geri dönüşümü sağlanmış malzemeyle yapılan ilk otomobil unvanına da sahip oldu. Zira Trabantların kaportası, Rusya'dan temin edilen pamuk atıkları ve Doğu Almanya'nın boya endüstrisinin atıklarından elde edilen duroplast malzemesinden üretildi.

İlk kez 1957 yılında 4 bin marka satışa sunulan 601 ve 601 Üniversal modelleri Wankel motoru kullanıyordu ve 600 kilo ağırlığındaydı. 100 km'de 5,5 litre benzin yakıyordu. Trabantlar dört yetişkinin sığabileceği kadar iç hacme sahiptiler.

Doğu blokunun son yıllarında Trabant çağdaş batı normlarına uyum gösterdi ve 1.1 modeli Volkswagen Polo motoru ile üretildi. Böylece 28 litre benzinle ve 130 km/s hızla 450 km yol yapan, thermosetting plastik dış gövdesi ile darbelerde ezilmeyen, asla çürümeyen, Mc Pearson süspansiyonu olan bir araç yaratıldı.

Pastel renkler

Nedense Trabantların renk yeplazesini genelde pastel renkler oluşturuyordu. Eleştirmenler için bu renkler, soluk ve muğlaklığın bir sembolü idi. Oysa sahip olmak için yıllarda sırada bekleyenler için rengin önemi bile yoktu. Önemli olan saatte 98 km hızla günlük hayattan kaçma fırsatı yakalayabilmekti.

Nostaljikler

Almanya dışında da Trabi hayranlarının sayısı çok fazla. Prag'ta da nostaljik Trabantlar buluşması yapılıyor. Piyasada toplam ne kadar Trabi olduğu bilinmiyor. Günümüz Trabileri tamamen bakımlı ve cilalı araçlar. Almanya'da trafiğe çıkmasına izin verilen araçların değeri 30 bin ila 50 bin euro arasında değişiyor.
<< Önceki Haber Almanya tarihinin bir sembolü 'Trabi'ler Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER