Almanya normalleşmek istiyor

Alman diplomatlar, gelecek hafta Varşova’da yapılacak olan NATO Zirvesi’nde Merkel ile Erdoğan arasında bir görüşme ayarlamaya çalışıyor. Alman Federal Meclisi’nin ‘soykırım’ kararının ardından, iki ülke arasında gerginliğe yol açan konuların en üst düzeyde ele alınması, ilişkilerde gelecek perspektifinin konuşulması bekleniyor.

Almanya Parlamentosu "Soykırım" dedi

Video: Arşiv

Deutsche Welle Türkçe servisinin haberine göre Türkiye, Almanya ile ilişkilerin yeniden normalleşebilmesi için, Merkel hükümetinden gelecek günlerde adım atmasını talep ediyor. Başbakan Merkel dâhil hükümet üyelerinin çoğunluğunun 2 Haziran’da soykırım kararının kabul edildiği Federal Meclis oturumuna katılmamış olmaları, Türk tarafınca yeterli görülmüyor.

Türkiye, Alman hükümetinin bir açıklamayla tutumunu netleştirmesini, bu kararın hükümeti bağlamadığını, hukuki bir yanı olmadığı, hükümet politikalarına yansımayacağını ifade etmesini istiyor. Ankara’nın bir diğer beklentisi de Almanya’nın, 1915’te yaşananların uluslararası tarihçiler komisyonu tarafından ele alınması önerisine destek vermesi.

1915 Ermeni Tehciri ve bu dönemdeki katliamları soykırım olarak nitelendiren karara büyük tepki gösteren Ankara, buna karşı bir eylem planı hazırlandığını bildirmişti. DW Türkçe’nin haberine göre yapılan istişareler sonrasında Ankara’nın göstereceği tepkide, Türkiye’nin siyasi, iktisadi ve askeri alanlardaki milli çıkarlarının zarar görmemesi ölçüsünün dikkate alınması kararlaştırıldı. Birçok alanda ilişkiler dondurulmasa da temasların yoğunluğu büyük ölçüde düştü.

MuhabirAjans
<< Önceki Haber Almanya normalleşmek istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER