Almanya'da yurtlar doldu, sığınmacıları soğuk kış şartları bekliyor


Havaların soğumasıyla birlikte Almanya'ya gelen mültecileri daha ağır şartlar bekliyor. Sığınmacıların Avusturya'dan Almanya'ya geçişlerinde saatlerce karanlıkta, soğuk ve yağmurda çocuklarla otobüs beklemelerine tepki gösteren yardım organizasyonundan Lothar Venus, "Soğuktan bir bebeğin ölümü an meselesi" sözüyle şartların ağırlığına dikkati çekti. Almanya'ya sığınmacılar gelmeye devam ederken yurtların kapasitelerinin aşılması birçok mülteciyi soğuk havada dışarıda konaklamaya mecbur bırakıyor.

Avusturya'dan Almanya'ya geçmeye çalışan yüzlerce mülteci, otobüslerin yetersizliği ve yurtlarda yer kalmaması nedeniyle saatlerce yağışlı ve soğuk havada beklemek zorunda kalıyor. Konuyla ilgili açıklama yapan Federal Polis Teşkilatı Sözcüsü Herinrich Onstein, "İnsanlar uzun süre soğuğa katlanmak zorunda kalıyorlar, bu bizi üzüyor." dedi. Yardım organizasyonunda görev alan Lothar Venus, "Bir bebeğin soğuktan donarak ölmesi an meselesi" sözüyle şartların zorluğunu ve tehlikenin geldiği boyuta dikkati çekti. İnsanları sınırdan Almanya'ya taşıyacak otobüslerin çok yetersiz olduğunu ileri süren Venus, Spiegel'e yaptığı açıklamada mültecilerin zor durumda olduğunu kaydetti.

Almanya'nın Avusturya sınırında kontrol uygulamasına rağmen günde 5 ile 10 bin sığınmacının kontrollü olarak ülkeye girişinin yapıldığı kaydedildi. Avusturya sınırında Passau ve çevresinde bütün yurtların dolması nedeniyle mültecilerin trenlerle diğer eyaletlere dağıtıldığı ifade edildi.

ÇADIRLARDAN NORMAL YURTLARA GEÇİŞ HAZIRLIKLARI BİTİRİLEMEDİ

Sığınmacıları Almanya'nın birçok yerinde kurulan çadırlara yerleştiren belediyeler, kış gelmeden mültecileri normal yurtlara taşımak için çalışmalarını hızlandırdı. Boş binaları yerleşim yerine çevirmek için yasa değişikliği gerçekleştiren federal yönetim, sığınmacılara insan onuruna yakışan şartlar hazırlamaya çalışıyor. Birçok eyalette, mültecilerin çadırlardan tahta kulübelere taşınacağı kaydedildi.

POLİS SENDİKASI ALARM VERİYOR

Alman Polis Sendikası Başkan Yardımcısı Jorg Radek, polislerin mülteci akını nedeniyle kapasitelerinin çok üstünde çalıştıklarını ve sınırlarının sonuna geldiklerini açıkladı. Eylül'ün ortasından itibaren sınırda kontrollerin başlamasıyla polisin yükünün arttığını belirten Radek, polislerin yüz binlerce saat fazla mesai yaptıklarını dile getirdi. Federal Polis Teşkilatı'nda yaklaşık 40 bin polis görev yapıyor.

Almanya, sığınmacıların geldiği Avusturya sınırında kontrollere devam etmek istiyor. Eylül ayının ortasında başlayan sınır kontrolü, 2016 Şubat ayının ortasına kadar uzatılmak istendiği bildirildi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da yurtlar doldu, sığınmacıları soğuk kış... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER