Almanya'da 250 bin sığınmacı hâlâ kayıt altında değil


Almanya Başbakanlık Başmüsteşarı ve Sığınmacı Politikaları Koordinatörü Peter Altmaier, Almanya'da yaşayan yaklaşık 250 bin sığınmacının hâlâ daha kayıt altına alınmadığını açıkladı. Bu duruma karşı koymak için çalışmaların sürdürüldüğünü söyleyen Altmaier, "Almanya'da kimin bulunduğunun bilinmesi önemli." dedi.

Peter Altmaier, "En fazla sığınmacının geldiği Bavyera Eyaleti'nde çoktandır sınır kontrollerini tekrardan yürürlüğe koyduk. Bu bir iltica başvurusu aday kaydı değil, ama iç güvenlik amaçlı bir denetimdir. İkinci nokta ise, Federal Meclise sunduğumuz ve sığınmacılara kimlik kartı verilmesini zorunlu kılan bir yasadır, yani sığınmacı veri bankası. Bununla her bir sığınmacı kayıt altına alınacak ve bu sayede de kimin Almanya'da bulunduğu da bilinecek. Sığınmacı kartı uygulaması muhtemelen Şubat 2016'dan itibaren Almanya'da yürürlüğe girecek." şeklinde konuştu.

AB, dış sınırları koruma ve güvenlik dairesi Frontex'in Müdürü Fabrice Leggeri'nin terör örgütü IŞİD'in elinde olduğu söylenen on binlerce gerçek Suriye pasaportlarıyla ilgili "İnsanların şu anda kitleler halinde denetimsiz bir biçimde Avrupa'ya gelmeleri, tabi ki bir güvenlik riski oluşturuyor." uyarısının yankıları ise hâlâ devam ediyor. Federal İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Johannes Dimroth yaptığı açıklamada, "Almanya, uluslararası terörizmin hedefinde. Bununla ilgili son günlerde güvenlik dairelerinin değerlendirmeleri sonrasında da herhangi bir değişiklik olmadı. Uluslararası terörizm çevreleri içindeki bazı kişilerin sahte dokümanlarla veya diğer seyahat belgeleriyle ülkeye legal biçimde giriş yapma denemeleri de tamamen göz ardı edilemez. Bu bilgi yeni değil, güvenlik daireleri malumatların farkındadır." ifadelerini kullandı.

Yılın başından itibaren 1 milyondan fazla sığınmacının geldiği Almanya'da, Suriyeli sığınmacılara yaklaşık 1 yıldır uygulanan "iltica statüsü dağıtımlarında işlemlerin basitçe yürütülmesi" kolaylığından Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere'nin teklifiyle geri dönüleceğini de hatırlatan Dimroth, "Alınan kararda gelecekte eski uygulamaya geri dönüleceği yazıyor. İlgili mevzuyla alakalı hazırlıklar sürüyor, alınacak tedbirlerin en kısa zamanda yürürlüğe konulacağından hareket ediyoruz." dedi.

"PASAPORT MESELESİ IŞİD'İN KAMPANYASI, HEDEF SIĞINMACILARI İTİBARDAN DÜŞÜRMEK"

Bu arada IŞİD'in ele geçirdiği söylenen gerçek pasaportlarla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan Federal Polis Sendikası Başkan vekili Jörg Radek, "Şimdi olan sığınmacı kitlelerinin büyük bir kısmını itibardan düşürmek için IŞİD'in yürüttüğü kampanyanın bir parçasıdır." dedi. "Gerçek pasaportu olan IŞİD savaşçılarının sığınmacıların arasına karışmaya ihtiyaç duymayacağını" söyleyen Radek, bu tür dokümanlara sahip olanlara farklı yolların açık olduğunun altını çizdi. CİHAN
<< Önceki Haber Almanya'da 250 bin sığınmacı hâlâ kayıt altında değil Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER