Almanlar, hasta bakıcılık eğitiminin bir çatıda toplanmasını istemiyor


Federal Hükümet'in hasta bakıcılık mesleği eğitimini çocuk, yetişkin, yaşlı demeden bir çatı altında toplamak istemesi tıp dünyasında tepkiyle karşılandı. Hemşire Monika Otte'nin başarılı imza kampanyasından sonra yürüttüğü anket çalışmasından çıkan sonuca göre hiçkimse çocuk hemşirelerin tarihe karışmasını istemiyor.

Monika Otte, çocuk hemşiresi ve bakım meslekleri öğretmeni. Otte, aralık ayında başlattığı imza kampanyası ile tıp dünyasını tek başına hareketlendirmeyi başardı. 150 bin imza ile Almanya'nın en büyük imza kampanyasının sahibi olan Otte'nin arkasında şimdi aile birlikleri, çocuk tıbbı ile ilgili faaliyetlerde bulunan kuruluşlar ve sendikalar da var.

Otte ve bütün bu kuruluşların oluşturduğu cephenin karşısında ise Federal Hükümet duruyor. Federal Hükümet; hasta çocuk bakımı, hasta yetişkin bakımı ve hasta yaşlı bakımı ile ilgili meslek eğitimini tek çatı altında toplamayı hedefliyor. Plan gerçekleşirse gelecekte 'çocuk hasta bakıcısı', 'yaşlı hasta bakıcısı' gibi meslekler kalmayacak. Bunun yerine bütün hastalarla ilgilenen 'hasta bakım uzmanı' olacak.

"MESLEĞİMİN ÖLÜP GİTMESİNİ HİÇBİR ŞEY YAPMADAN İZLEYEMEZDİM"

Çocuk hemşiresi, çocuklara özel bakıcılık yapmanın hayatiliğine dikkat çekiyor ve "Mesleğimin ölüp gitmesini hiçbir şey yapmadan izleyemezdim." diyor. Otte imza kampanyası yürütmekle kalmamış, aynı zamanda bir anket düzenlemiş. Bunun için Almanya'daki bütün çocuk hastanelerine, çocuk kliniklerine ve hasta çocuk bakıcısı yetiştiren okullara soru gönderen bakıcılık meslekleri öğretmeni, 4 binden fazla kişiden cevap alarak yüzde onluk bir kitleye ulaşmış ve kayda değer bir oranı yakalamış.

Anketten çıkan sonuca göre, 'Yeni Bakım Yasası'nın hasta bakım uzmanlığı eğitimini almak için başvuruda bulunur muydunuz?' sorusuna 'hayır' cevabını verenlerin oranı yüzde 96. Yeni kanunun çocukların bakımındaki kalitenin korunmasını sağlayacağına inanmayanların oranı ise yüzde 80'i geçiyor. Aynı şekilde sağlık ve hasta çocuk bakıcılarının yüzde 99'u sadece hasta çocuklara özel bakıcılık için verilen eğitimin kalmasından yana tavır koyuyor. Bu oranlarla anket, Federal Sağlık Bakanı'nın iddiasını yalanlıyor. Bakan, bakıcıların genelleştirilmiş hasta bakıcılık eğitimine onay verdiğini iddia etmişti.

"KANUN ÇIKARSA HASTA ÇOCUKLARA ÖZEL BAKICILIK KALİTE KAYBEDECEK"

Bakanı yalanlayan bir diğer isim ise Almanya Çocuk Hastaneleri ve Çocuk Klinikleri Cemiyeti Başkanı Jochen Scheel. Scheel şöyle diyor: "Federal Hükümetin eğitimi genelleştirme yönündeki bu kararı, 2010 yılındaki 8 model projeye dayanıyor. Sadece 18 öğrenciyi temel alan bu proje ile ilgili bilimsel rapor kanuna gerekçe olarak gösteriliyor." Scheel'in anlattığına göre bu kanuna ilk karşı çıkanlar bu öğrenciler olmuş. Öğrencilere göre kanun hasta çocuk bakımını arka plana itiyor, öğrenciler bütün ana alanlar hakkında bilgi sahibi oluyor ancak hasta çocuğa özel çaplı bilgi eksik kalıyor.

"ÇOCUK HEMŞİRELERİNİN BİR GÖREVİ DE ANNE-BABAYLA İLGİLENMEK"

Hemşire Otte için bu kabul edilemez bir gelişme olduğu için soruyor: "Gelecekte genel eğitimden geçmiş bakıcılar yeni doğmuş bir bebeğin sağlık durumunu nasıl kestirecekler? Bu bakıcılar bir çocuğun esnemesini yorgunluğuna yorabilirler, hâlbuki bu çocuğun stresten mustarip olduğunu gösteren bariz bir işarettir. Geleceğin hasta bakıcıları bu işareti nasıl anlayacaklar? Hasta çocuk bakıcısının bir görevi de aile ile ilgilenmek. Bu hasta bakıcılar çocuğun verdiği sinyalleri anne-babaya hangi incelikli düşünce ile aktarabilecek. Çocuktan kan alınırken hem çocuğun dikkatine başka yöne çekip hem anne-babasıyla ilgilenmeyi nerede öğrenecekler? Şeker hastası bir çocukla anne-babasının arasında yaşanan gerginliğin aşılmasında nasıl yardımcı olacaklar? Hasta çocuğa kendi sağlığıyla ilgili sorumluluklarını en iyi şekilde anlatmayı nerede öğrenecek? Ölmesi yakın olan bir çocuğa ve ailesine nasıl eşlik edecek?"

MESLEK İÇİ EĞİTİM HEM ZORUNLU DEĞİL HEM DE MASRAFLI

Federal Hükümet'in kanun taslağı bu sorulara meslek içi eğitim ile cevap veriyor. Ancak bu eğitimle alakalı olarak kanun somut bilgi sunmuyor. Bu da sorumluluğun hasta bakıcılık eğitimi alan öğrencide olduğu anlamına geliyor. Bir diğer sorun ise bu masrafları hasta çocuk kliniklerinin ödeyecek olması. Scheel'in haber verdiğine göre bu 120 milyon Euro masraf demek.

Almanya Çocuk ve Genç Doktorları Cemiyeti Genel Sekreteri Karl-Josef Eßer de "Çocuklar küçük yetişkinler değil" diyerek hasta çocukların tamamen kendine has farklı bir bakıcılık sistemine ihtiyaç duyduklarını vurguluyor ve çocuk doktorunun en önemli partneri olan hasta çocuk hemşiresinin tarihe karışmamasını istiyor.

Otte bunun için 11 Nisan'da Federal Meclis'teki İmza Kampanyası Kurulu'nda meramını anlatacak. Federal Konsey kanun tasarısını tartışmalı olduğundan dolayı ertelediği için eli sağlam görünüyor. Ancak giderek yaşlanan toplumu göz önünde bulunduran Federal Hükümet de oldukça kararında ısrarlı. CİHAN
<< Önceki Haber Almanlar, hasta bakıcılık eğitiminin bir çatıda toplanmasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER