Alman sanayisinin ihracat beklentileri zayıfladı


Alman işletmeleri 2016 yılına zayıf güvenle başladı. Münih merkezli Ekonomi Araştırma Enstitüsü'nün (IFO) sanayi ve ticaret için değerlendirdiği İş Ortamı Endeksi Aralık ayında 108,6 puandan Ocak ayında 107,3 puana geriledi.

IFO'dan yapılan açıklamada iş durumu değerlendirmesinin biraz gerilemesine rağmen iyi durumda olduğu bildirildi. Ancak bunun aksine iş beklentilerinde karamsarlık seviyesi aşırı derecede arttı. Buna göre, iş ortamı endeksinde imalat 12 ayın en düşük seviyesine geriledi. Kimya sektörü düşük petrol fiyatlardan istifade ederken, ihracat görünümünün daha zayıf olması sebebiyle makine mühendisliği ve otomotiv sektörü gibi branşlarda güven azaldı. Ağırlıklı olarak sermaye malları, makine mühendisliği ve otomotiv sektöründe kötümserliğin ifade edildiğine dikkat çeken IFO Başkanı Hans -Werner Sinn, "Ancak düşük petrol fiyatlarından faydalanan kimya sektöründe beklentiler ciddi bir şekilde arttı." dedi.

ÇİN'DEKİ DURGUNLUK, ETKİSİNİ GÖSTERMEYE BAŞLADI

Üretim kapasite kullanım oranı ise ocak ayında bir önceki aya kıyasla 0,6 puan artarak yüzde 85,1'e yükseldi. Toptan ticaret alanında iş ortamı endeksi artmasına rağmen toptancıların iş beklentileri bunun aksine kötüleşti. Perakende endeksi ise neredeyse değişmedi. Perakendeciler şu anki iş ortamından daha az memnun olurken, ileriye dönük iş beklentileri olumlu oldu. İnşaat iş ortamı endeksi belirgin bir şekilde düşmeye devam etmesine rağmen, uzun vadeli ortalamanın üzerinde seyrediyor. Endeksin düşmesi, müteahhitlerin kötümser olmasından kaynaklandığı ifade edildi.

Öte yandan, IFO Başkanı Sinn, az sayıda üreticilerin ihracatın geçen aya kıyasla artacağını tahmin ettiğini bildirdi. "İhracat beklentileri bir önceki aydaki 11,6 puandan ocak ayında 7,6 puana geriledi." diyen Sinn, bu durumun son aylarda Alman ihracat sektöründe ortaya çıkan seyrin baskı altına aldığını ve başta Çin olmak üzere gelişmekte olan ekonomilerdeki zayıflığın etkisini göstermeye başladığını sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber Alman sanayisinin ihracat beklentileri zayıfladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER