Alman hükümeti Erdoğan'ı resmen yalanladı : Öyle bir liste yok

Erdoğan’ın Almanya ziyareti sırasında hükümete 136 kişilik iade listesi sunup sunmadığına ilişkin soru önergesine Federal İçişleri Bakanlığı'ndan cevap geldi.

SHABER3.COM

 Almanya Federal İçişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın geçtiğimiz Eylül ayında Almanya’ya gerçekleştirdiği resmi gezi esnasında Merkel’e 136 kişiden oluşan herhangi bir iade listesinin sunulmadığını açıkladı. Alman hükümeti bu yanıtıyla Ankara’yı yalanladı. 

Federal Sol Parti Meclis Grubu adına partinin milletvekili ve içişleri politikası sözcüsü Ulla Jelpke’nin Erdoğan’ın Merkel’e Almanya resmi programı çerçevesinde herhangi bir liste sunup sunmadığı konusundaki soru önergesine Federal İçişleri Bakanlığı şöyle yanıt verdi: Gerek 28-29 Eylül tarihleri öncesinde gerekse Erdoğan’ın Berlin’de gerçekleştirdiği resmi program esnasında Türkiye tarafından terörist olarak adlandırılan kişilerin arandığına ya da onların iade edilmesi gerektiğine ilişkin Almanya hükümetine herhangi bir liste verilmemiş ve bu yönde bir talepte bulunulmamıştır.

"ERDOĞAN SADECE CAN DÜNDAR’I İSTİYOR"

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Alman hükümetinden sadece gazeteci Can Dündar’ın iadesini istediği ve Dündar hakkında 72 sayfadan oluşan bir iade talebinde bulunduğu öğrenildi. Ulla Jelpke, Berlin ziyareti sırasında Erdoğan’ın blöf yaptığını ifade ederek, "Erdoğan, ekonomik yardım alabilmek için Almanya’yı liste yolu ile baskı altına almak istedi. Federal hükümetin parlamentoya sunulan soru önergesi sonrasında böyle bir listenin varlığının olmadığını dile getirmesi utandırıcı bir şey. Bu sayede Erdoğan rejiminden Almanya’ya sığınan muhalif güçlerin iade edilmesi gerektiğine ilişkin yalan da ortaya çıkmış oldu" değerlendirmesinde bulundu.

NE OLMUŞTU?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eylül ayı sonunda Berlin'e yaptığı ziyaret sonrasında havaalanında gazetecilere şu açıklamada bulunmuştu: İsimlerin tamamını bilmiyorum ama külliyetli bir liste. Almanya’da 136 kişilik bir liste. ABD’ye iletilen listede ise sayı o kadar değil. Almanya’ya PKK ile ilgili daha önce 4 binin üzerinde ismin olduğu klasörler verilmişti. ABD’ye de biliyorsunuz ki 85 koli belge ilettik. Daha sonra Sayın Trump, belgelerden ziyade isimlerin iletilmesini istedi. Biz de 20’nin üzerinde isim bildirdik. Neler olacağını önümüzdeki süreç gösterecektir. Ancak bunların terör anlayışları bize oranla farklılık arz ediyor. Bu hususta bizim gibi bir sorun yaşamadıkları için bizi doğru anlama konusunda zorlanıyorlar.

Erdoğan'ın bu açıklamı hükümet kaynakları tarafından kısa sürede yalanlanmıştı. 

"10 YILA MAHKUM OLAN KİŞİNİN HUKUKUNU ARIYORLAR"

Erdoğan, Can Dündar'a yönelik olarak da "Türkiye’de 5 yıl 10 aya mahkum olmuş birinin (Can Dündar) hukukunu aramaya soyunuyorlar. Ne alakası var bunun sizinle? Türkiye’de mahkum olmuş birisi. Aramızda suçluların iadesi anlaşması var. Size düşen onu bize iade etmektir. Ayrıca Türkiye’de tutuklu 5-10 Alman'ın kendilerine verilmesini istiyorlar. Ben de onların belirli suçlardan yargılanmakta olduklarını anlattım. Almanya’da suç işleyen Türkler nasıl yargılanıyorlar ise bizde de suç işleyen kişi yabancı da olsa yargılanıyor. Kendilerine Türkiye’nin de bir hukuk devleti olduğunu hatırlattım’’ diye konuşmuştu.
<< Önceki Haber Alman hükümeti Erdoğan'ı resmen yalanladı : Öyle... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER