Alman basını: Seçmen tercihinde demokrasi yerine güvenlik ve ekonomi etkili oldu


Alman medyası 1 Kasım seçimlerine geniş yer verdi. Seçim öncesinde birçok gazete ve dergi Anadolu'da seçmenin nabzını tutarken seçim sonrasında da birçok yorum yazısı gazetelerde yayımlandı.

Haberlerde 'PKK'nın Kürt oylarının yer değiştirmesinde etkisi olduğuna' dikkat çekilirken seçmen tercihlerinde ekonomi ve güvenliğin demokrasiden daha çok önemsendiğine vurgu yapıldı. Gazete haber ve yorumlarından bazıları şöyle:

FAZ: AKP'NİN MİLLİYETÇİLİK STRATEJİSİ TUTTU

Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi seçim sonuçlarını Zaman yazarı Joost Lagendijk ile değerlendirdi. 'AKP'nin milliyetçi stratejisi tuttu' başlığıyla verilen röportajda şu yorumlara yer veriliyor: "AKP'ya oylar MHP'den, geçen seçim birlikte önemli oy oranına ulaşan küçük partilerden ve PKK'nın teröre başvurmasıyla HDP'den kopan Kürt seçmenlerden geldi. Erdoğan Haziran'daki başkanlık sistemindeki ısrarındaki hatasını tekrarlamadı. Medyaya müdahaleler seçimlerden sonra da devam edebilir. Ancak hükümet muhalif medyaya rağmen oyların yarısını alabildi ve bu el koymalara devam etmeyebilir."

DER SPİEGEL: TÜRKİYE'DE KANLI SEÇİM ZAFERİ

"Türk hükümeti ülkede kaosu besledi, şiddete başvurdu ve muhalifleri susturdu ve ödül olarak bir seçim daha kazandı. AKP insanları kazanmak için korkuya oynadı. PKK şiddete başvurarak HDP'ye zarar verdi. Başbakan Angela Merkel'de Türkiye ziyareti sırasında verdiği vaatlerle seçim desteği sağlamış oldu. Kanlı bir seçim zaferi sonrası acı bir gerçek geriye kalıyor: Türkiye'de güvenlik ve ekonomi gibi stratejik ilgiler önemli, ama meselenin demokrasi ile ilgisi olmadığı belli."

TAZ: ERDOĞAN KAOS POLİTİKASINI DEVAM ETTİRECEK

"AKP'nin korku ile yürüttüğü seçim kampanyası meyvesini aldı.Erdoğan'ın çözüm sürecine dönmesi için sebep kalmadı. Türkiye'de mezarlıklarda uzun yıllar bir sessizlik ortaya çıkmıştı. Artık Kürt bölgelerinde savaş devam edecek ve seçmen Erdoğan'ın terör politikasını ödüllendirdi."

SÜDDEUTSCHE ZEİTUNG: MUHALEFET GÜÇLÜ BİR RAKİP OLAMADI

"Uluslararası alanda AKP hükümeti Türkiye'yi tecride sürükledi. Buna rağmen, çok sayıda AKP seçmeni ülkeyi, yönetmesi için AKP'ye teslim ediyor. Bu, seçmenlerin bir sorunu olduğu anlamına gelmiyor, muhalefetin sorunlu olduğuna işaret ediyor." CİHAN
<< Önceki Haber Alman basını: Seçmen tercihinde demokrasi yerine güvenlik... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER