AKP'ye seçim öncesi büyük şok

Bölgede nitelikli milletvekili adayı bulmakta zorlanan AKP'nin morali bozuldu.

AKP'ye seçim öncesi büyük şok

Bunun üzerine aşiret ve cemaatlerin de önde gelen isimlerine adaylık sözü verildi. Sedat Bucak'ın ismi de gündemde.

Taraf'ın haberine göre, 13 yıllık iktidarı süresince muhalefet partilerini, Sivas'ın ötesine geçememekle suçlayan AKP, 1 Kasım Seçimlerinde ilk kez Güneydoğu illerinde yeterli düzeyde vekil adayı bulmakta zorlandı.  

ADAY BAŞVURUSUNDA ŞOK

Bölge illerindeki başvuruları yeterli bulmayan AKP yönetimi bazı eski milletvekilleri aşiret temsilcileri ve cemaat temsilcilerini arayarak aday olup olmayacakları konusunda nabız tuttu. Kürt seçmeninden umudunu kesen AKP'ye bölge illerinden aldığı oyları cemaat ve aşiretlerin desteğiyle korumayı amaçlıyor. AKP'de yaşanan aday sıkıntısının ayrıntıları şöyle:

1 Kasım'da yapılması planlanan seçimler ile yeniden tek başına iktidar olma şansını yakalamayı planlayan AKP ilk şoku aday başvurularında yaşadı. 7 Haziran seçimleri öncesinde 6 bin 223 kişinin adaylık başvurusunda bulundu AKP'de 1 Kasım seçimleri için yaklaşık 3 bin başvuru yapıldı. Sayı bakımından adayları AKP'de şaşkınlığı yol açarken adayların geçmiş döneme göre daha niteliksiz olması şaşkınlığın daha da artmasına yol açtı.

Yani adayların büyük kısmının siyasi rant elde etmek isteyen kişilerden oluşması Söğütözü'nde morallerini daha da bozulmasına neden oldu. Kamuoyuna ise bu durum “Adaylar değiştirilmeyeceği için başvuru sayısı az oldu” şeklinde açıklandı. Ancak beklenti bunun çok üzerinde bir başvuru olacağı yönündeydi.

ASIL SIKINTI BÖLGEDE YAŞANDI

Adaylarla ilgili asıl sıkıntı ise Güneydoğu illerinde yaşandı. 7 Haziran seçimlerinde göre aday sayısı bölge illerinde dörtte bir oranında düştü. Söz konusu adayların büyük kısmının da siyasi rant için başvuruda bulunduğu görüldü. Bunun üzerine genel merkez bölge illeri ile ilgili yeni bir strateji geliştirdi. Bu kapsamda bölge illerindeki oy oranlarını koruması için aşiret ve cemaatlerden yararlanılması kararlaştırıldı. Bölgede ağırlığı olan eski AKPli vekillere ‘aday olmayı düşünür müsünüz' diye nabız yoklandı. Aşiret ve cemaatlerin de önde gelen isimlerine aday gösterme sözü verildi. Bucak aşiretin lideri olarak bilinen eski DYP milletvekili Sedat Bucak'ın isminin gündeme gelmesi de bu yönde yapılan çalışmalar neticesinde gerçekleşti. Bunun dışında bölge illerinde yaygın olan aşiret ve cemaatlerle de görüşmeler devam ediyor.

ÜÇ DÖNEMLİKLERİN DURUMU

Bu yöntemle AKP bölgedeki oylarını ve milletvekillerini kurmayı amaçlıyor. Öte yandan üç dönemliklerin büyük kısmının adaylık için başvuruda bulunması kafaları karıştırdı. Örneğin Cemil Çiçek, Bülent Arınç, Mehmet Ali Şahin, Ali babacan, Beşir Atalay, Nimet Baş, Hüseyin Çelik gibi isimlerin adaylığı için başvuruda bulunmaması parti içinde bazı dalgalanmalara yol açtı. Söz konusu isimlerin 11. Cumhurbaşkanı Gül ile hareket ettiği ve bu nedenle adaylık yapmadığı öne sürüldü. Ancak parti yönetimde söz konusu isimlerin parti kararı ile aday gösterileceği konuşuluyor.  
<< Önceki Haber AKP'ye seçim öncesi büyük şok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER