AKPM Başkanı mülteci krizi konusunda sert özeleştiriler yaptı

AKPM Başkanı mülteci krizi konusunda sert özeleştiriler yaptı

Avrupa Konseyinde 20-22 Ekim tarihleri arasında düzenlenen yerel ve bölgesel yönetimler kongresinin en önemli gündemi göçmen krizi oldu. Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) Başkanı Anne Brasseur göçmen krizi oturumunda konuşma yaptı. Brasseur konuşmasında, Avrupa adına sert özeleştiriler yaptı. Avrupa'nın göçmen krizini öngöremediğini, iyi yönetemediğini ve Türkiye'den gelen sesleri duyamadıklarını söyledi. "Artık canlar çalmalı, Türkiye'deki durumu artık duymalıyız." dedi.

Türkiye'den ve Yunanistan'dan yükselen sesleri ne yazık ki duyamadıklarını ifade eden Brasseur geçtiğimiz yıl iki defa Türkiye'ye gittiğini söyledi. "Nisan ayında Kilis'i ziyaret ettim, 90 bin nüfuslu şehir 110 bin mülteci barındırıyor." ifadelerini kullandı. Kilis belediye başkanı ile mülteciler konusunda görüşme yaptığını söyleyen Brasseur, Kilis belediye başkanının "Şimdilik idare ediyoruz, ama sayıları artarsa halk daha fazla dayanabilir mi bilemiyorum. Bize yardım edin." dediğini söyledi.

"BÜYÜK RESMİ GÖRELİM"

Türkiye'nin uzun süre anlattığı problemi kimsenin dinlemediğini ve anlamadığını söyleyen Brasseur, Türkiye'de 2 milyonun üzerinde mülteci olduğunu hatırlattı. Türkiye'nin bu göçmenler için 6 milyar dolardan fazla para harcadığını, AB'nin ise sadece 400 milyon Euro yardım yaptığını dile getirdi. Bölgede şiddetin tırmanması sebebi ile dalganın Avrupa'ya geldiğini ifade eden Brasseur kriz daha fazla büyümeden mutlaka tedbirlerin alınması gerektiğini söyledi. Brasseur, "Dayanışmayı unuttuk, göç ve mülteci krizi için küresel bir dayanışma ve çözüme ihtiyaç vardır. Biz sadece halı satıcısı gibi rakamlarla pazarlık yapıyoruz, olay bu değil. Büyük resmi görmemizi lazım." ifadelerini kullandı.

"BU İNSANLAR POPÜLİSTLERİN ÖNÜNE ATILMAMALI"

Papa, Kasım ayında Strasbourg ziyaretinde "kaygısızlığın küreselleşmesi" tabirini kullanmıştı, Brasseur de bu söyleme atıf yaparak "dünyada ret küreselleşmesi var" dedi. Çözüm için ciddi bir dayanışma olması gerektiği, "sınır devlet, transit devlet ve hedef devletlerle birlikte, aynı zamanda yerelde dayanışmanın olması gerektiğini" söyledi. Yeni insanların ortamlarına adaptasyonunun eğitimle olabileceğini ifade eden AKPM Başkanı, "Bu insanları popülist ve ırkçıların önüne atmamamız lazım." dedi. Ekonomik kriz ve mülteci akınının yanında, aşırı uç partilerin yükselişinin de en büyük tehlike olduğunu ifade etti. CİHAN
<< Önceki Haber AKPM Başkanı mülteci krizi konusunda sert özeleştiriler... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER