AKP'li yazar şimdi soruyor... Nasıl ödenecek o borçlar?

Dolar yükselsin bizi ilgilendirmez demeyen AKP'liler de var.. Dolar yükseldikçe hem özel sektörün hem de Kamunun döviz borcu ne olacak ...

SHABER3.COM

AKP'li Karar Gazetesi Ekonomi Müdürü İbrahim Kahveci Türkiye'nin dış borcunun krize yol açacağını söyledi.. 

İşte Kahveci'nin değerlendirmesi...  


Türkiye’de dış borcun büyük kısmı düşük kur zamanında alındı. Dolar/TL kuru 2,0 liranın altındayken ek olarak alınan dış borç (2003-2014 arası) tam 260 milyar dolar ediyor. Buna bir de eskiden kalma 130 milyar dolar dış borcu ekleyin.

Anlayacağınız biz TL değerliyken, dolara koştuk ve yabancıdan düşük kur zamanında borç aldık. Şimdi dolar/lira kuru 4,0 sınırında. TL bazında dış borç normal ötesi arttı. Sadece 260 milyar dolarlık yeni borcun TL karşılığı 500 milyar liranın üzerinde artış gösterdi.

Sorumuz şu: 1,00-2,00 lira arasında alınan yüksek dış borç karşılığında acaba geçen sürede bu kur artışı kazanılabildi mi? Yani, 1,50 liradan alınan borç bugün 4,00 liraya yükseldi. Bu borcu alanlar aradan geçen 5-10 yıl zarfında yüzde 200-300 kar toplamına ulaşabildiler mi?

Eski dış borçla, yeni alınan dış borcun oluşturduğu 800 milyar liranın üzerinde değer kaybı nasıl ve kim tarafından ödenebilecek? Böyle bir kazanç kimde ve nerede var?
<< Önceki Haber AKP'li yazar şimdi soruyor... Nasıl ödenecek o borçlar? Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER