AKP'den katillere dev hizmet!

15 Temmuz sonrası akademisyen gazeteci öğretmen işadamı ve STK temsilcilerine yer açmak için yaklaşık 31 bin 500 mahkuma örtülü af getiren AKP bu defa da doluluk oranı gerekçesiyle cezaevlerini boşaltıyor. Yeni yönetmelikle azılı hırsızlar ve katiller açık cezaevlerine nakledilecek...

SHABER3.COM

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni Cezaevi yönetmeliği ile, haklarında 10 yıla kadar kesinleşmiş hapis cezası olanlar, sadece bir ay kapalı cezaevinde yattıktan sonra, cezalarının kalanını açık cezaevinde geçirebilecekler. Yeni yönetmelik değişikliği, terör suçlularını, tecavüzcüleri ve çetecileri kapsamıyor. Ancak ağır ceza alan hırsızlar ve katiller bu haktan yararlanabilecekler.

BİR KEZ FİRAR EDENE BİLE AÇIK CEZAEVİ HAKKI TANINIYOR

Yeni yönetmelikle, cezası 10 yıla kadar olan mahkumlara, bir kez cezaevinden kaçmaları halinde bile, bu haktan yararlanma imkanı tanınıyor. Firar eden mahkum, yakalanması halinde kendisine disiplin cezası verilecek. Ancak bu disiplin cezasını tamamlar tamamlamaz, yeniden açık cezaevine gönderilme hakkı kazanacak. Hücre cezası alanların açık cezaevine kaydırılmaları koşulu da, yine aynı yönetmelikle yumuşatıldı. Eski düzenlemede üç kez hücre cezası alan mahkumlar açık cezaevine nakil imkanından yararlanamıyordu. Yeni sistemle, beş ya da daha az hücre cezası olan mahkumların da açık cezaevine nakillerinin önü açıldı.

CEZAEVLERİNDE KAPASİTEDEN FAZLA KİŞİ VAR

AKP hükümetinin hazırladığı 2017 bütçe programına göre, Türkiye'de Eylül 2016 itibarıyla toplam 370 cezaevi var. Bu cezaevlerinin kapasitesi 187 bin 351 kişi. Ancak cezaevlerinde toplam 193 bin 768 kişi bulunuyor. Cezaevinde bulunanların yaklaşık üçte birini ise, hüküm giymemiş tutuklular oluşturuyor. Resmi rakamlara göre 1 ekim 2016 tarihi itibarıyla cezaevlerinde 130 bin 694 hükümlüye karşılık, 63 bin 74 tutuklu bulunuyor.

YAKLAŞIK 100 BİN KİŞİ YARARLANABİLECEK

Cezaevi yönetmeliğinde yapılan bu değişiklikle, yaklaşık 100 bin mahkumun açık cezaevine gönderilmesinin önü açılacak.
<< Önceki Haber AKP'den katillere dev hizmet! Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER