AKP'de çatlak derinleşiyor

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) içinde çatlak derinleşiyor. 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi'nde ve 23 Haziran'da İstanbul'da tekrarlanan seçimde hezimetin ardından parti içinde "yenilenme" sesleri yükseliyor. Erdoğan’ın eski yol arkadaşları Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun kuracağı yeni partilere karşı atacağı hamleler partinin geleceğini belirleyecek.

SHABER3.COM

SAMANYOLUHABER- 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimi ve 23 Haziran'da tekrar edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde yaşanan hezimet, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) içinde çatlağı derinleştirdi. 

Eski bakan Ali Babacan ile eski başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yeni parti kurma hazırlıkları, AKH içinde bir nevi panik havası oluşturdu. Cumhur İttifakı ve Milliyetçi Hareket Partisi'ne (MHP) bağımlı başkanlık sistemi de eleştirilerin odağında. 

Parti içinde moral bozukluğu giderilemezken, partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "birlik olalım" argümanı ve "hainler" suçlaması dışında henüz müşahhas bir adım atmadı.

DURUMU KURTARMAYA ÇALIŞACAK

Olağanüstü kongre ile partide dağınıklığın aşılması planlanıyor. Erdoğan bu fikre baştan soğuk dursa da şimdi daha sıcak yaklaşıyor. 

Kongrenin handikabı ise, parti içinde yeni küskünlerin ortaya çıkması. Küskünler için ise yeni adresin, kurulacak yeni partiler olduğu öngörülüyor. 

Erdoğan gerek kopuşları önlemek gerekse yeni parti çalışmalarına ket vurmak adına eylülde gerçekleşecek bir kongre ya da geniş çaplı görev değişikliği ile durumu kurtarmaya çalışacak.

YENİLENMEYE DEĞİL, YENİ PARTİYE MUHTAÇ

18'inci kuruluş yılına bölünme tartışmaları ile giren AKP’de "yenilenme" bahsini hemen herkes dillendirilor. 

Son olarak eski AKP milletvekili ve Star gazetesi yazarı Mehmet Metiner, AKP’nin ömrünü tamamladığını ifade eden açıklamalarıyla dikkati çekti. 

Metiner, “Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yeni bir partinin kurulması gerekiyor. Yenilenmiş bir partiye değil yeni bir partiye acilen ihtiyaç var.” dedi. 

"AKRABAYA BAKMAYI EMREDİYOR" DİYEN METİNER!

Parti içinde akraba kayırmacılığından da şikâyet eden Metiner, önceki gün Star'daki köşesinde, “Güç zehirlenmesi yaşayanların akraba kayırmacılıklarıyla davamıza zarar vermelerinin önüne geçilmezse pusuda bekleyen fitnecilerin değirmenine su taşınmış olur.” ifadelerini kullandı.

BAŞKANLIK SİSTEMİ RAHATSIZLIK MEYDANA GETİRİYOR 

Metiner’in sözlerine cevap veren AKP Grup Başkanı Naci Bostancı ise, "Partilerin ömürlerine halk karar verir." dedi. 

Bostancı başkanlık sistemine dair bir süre önce dile getirdiği "Sistem rehabilite edilmeli." şeklindeki açıklamaları ile AKP’li il başkanlarının duyduğu rahatsızlığa tercüman olmuştu. 

Başkanlık sisteminden duyulan rahatsızlığa ilişkin sesler yükselse de "tartışma başlarsa devamı gelir" endişesi yaşanıyor.

Bugün çözülmenin eşiğine gelen AKP'de  benzer tartışmaların devam edeceği malumun ilamı. 

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yaşanan gelişmelere karşı yapacağı hamleler siyasetin yeni güzergâhını belirleyecek.
<< Önceki Haber AKP'de çatlak derinleşiyor Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER