AKP tartışmalı teklifini geri çekti

AK Parti, rektör atamalarıyla ilgili önergesini muhalefetin tepkisi üzerine geri çekti.

SAMANYOLUHABER.COM

AK Parti, TBMM'de verdiği önergede üniversitelerde rektör seçimlerinin kaldırılmasını istemişti. Yeni modelde, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın (YÖK) önerdiği isimlerin Cumhurbaşkanı tarafından rektör olarak atanması öngörülüyordu.


AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, "İş başına gelen rektörler, gelecek dönemde de tekrar görevlerinin devamını sağlamak kastıyla, yardımcı doçentlik, doçentlik kadroları dağıtmakta adeta ve kendilerini destekleyecek kadrolar oluşturmaktadır" dedi.

‘Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nda, 28 maddenin yer aldığı birinci bölümün görüşmeleri devam ediyor.

AK Parti, tasarının 14. maddesinde, devlet üniversitelerinde rektörün, Yükseköğretim Kurulu tarafından önerilecek, profesör olarak en az 3 yıl görev yapmış 3 aday arasından Cumhurbaşkanı tarafından atanmasını öngören ve Yükseköğretim Kanunu'nda bir dizi değişiklik yapan önerge verdi.

CHP: ANAYASA'YA AYKIRI

AK Parti'nin önergesi üzerine söz alan CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti'nin verdiği önergenin anayasaya aykırı olduğunu, önergeyle komisyonda görüşülmeyen, tartışması yapılmayan bir düzenlemenin yeni bir madde gibi sunulduğunu belirterek, önergenin işlemden çıkarılmasını istedi.

HDP: KOMİSYONLARDA TARTIŞILMAMASI ANAYASAL BİR SUÇ OLUR

HDP Gaziantep Milletvekili Mahmut Toğrul da önergenin çekilmesini isteyerek, "Rektörlük seçimlerini tamamen ilgili alandakilerden çıkarıp, tamamen Cumhurbaşkanının iki dudağının arasına bir atamaya dönüştürüyor. Bu kadar köklü bir değişikliğin ilgili komisyonlarda tartışılmaması anayasal bir suç olur" diye konuştu.

MHP: HAYRETLER İÇİNDEYİZ

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay ise hayretler içerisinde olduklarını belirterek, "Önergeyi okuyunca bunun mini darbe girişimi olduğunu, fiili durum yaratma ve oldubitti girişimi olduğunu ifade ediyorum. Daha ağırını üzülerek söylemek durumundayım ki çok ciddi bir siyasi ahlaksızlıkla karşı karşıyayız" ifadesini kullandı.
AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise yapılanın, 2547 Sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda rektörlük seçimine ilişkin bir düzenleme olduğunu ve anayasaya aykırı bir durumun söz konusu olmadığını söyledi.

‘SONUÇTA ÜNİVERSİTENİN DIŞINDAN BİR İNSAN GETİRİLMİYOR'

Bostancı, şöyle devam etti: "Üniversitede hocalık yapanlar çok iyi bilirler ki rektörlerin üniversite içerisinde seçimle iş başına gelmeleri birçok problem doğurmaktadır. İş başına gelen rektörler, gelecek dönemde de tekrar görevlerinin devamını sağlamak kastıyla, yardımcı doçentlik, doçentlik kadroları dağıtmakta adeta ve kendilerini destekleyecek kadrolar oluşturmaktadır. Kendilerini desteklemeyen, oy vermeyen çevrelere karşı da hasmane tutum sergilemektedirler. Buradaki bütün akademisyenler bu tür olaylara şahittir. Sonuçta üniversitenin dışından bir insan getirilmiyor."

TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşime ara vererek, grup başkanvekillerini toplantıya çağırdı.

Görüşmelerin ardından Bahçekapılı, AK Parti'nin verdiği önergenin, önerge sahipleri tarafından geri çekildiğini söyledi.


<< Önceki Haber AKP tartışmalı teklifini geri çekti Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER