AKP-MHP ittifakından HDP'ye karşı ilk adım

Cumhur İttifakı, Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) kapatılması ile ilgili adım atmaya hazırlanıyor. İttifakın HDP için öncelikle anayasanın 68'inci maddesinde yer alan “Siyasi partilerin suç işlemesi teşvik edilemez” hükmü gereğince Hazine yardımından “muaf tutulacağı”, daha sonra ise aynı madde ve Siyasi Partiler Kanunu'nun 101'inci maddesine göre parti hakkında “kapatma davası açılabileceği” belirtiliyor.

SHABER3.COM

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) ile Milliyetçi Hareket Partisi'nin (MHP) teşkil ettiği Cumhur İttifakı'nın, Halkların Demokratik Partisi (HDP) için öncelikle anayasanın 68'inci maddesinde yer alan "Siyasi partilerin suç işlemesi teşvik edilemez" hükmü gereğince Hazine yardımından "muaf tutulacağı", daha sonra ise aynı madde ve Siyasi Partiler Kanunu'nun 101'inci maddesine göre parti hakkında "kapatma davası açılabileceği" belirtiliyor.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "HDP kapatılmalıdır." çıkışı ve ardından Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "muhalefeti inşâ edeceklerine" dair sözleri, kulislerde "HDP’ye yeni yaptırımların geleceğinin işareti" olarak yorumlanırken, iktidar kanadı HDP’nin Hazine yardımını kesmeye hazırlanıyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kabul edilen 2021 yılı bütçesine göre, HDP’nin 57 milyon 550 bin TL Hazine’den yardım alacağı belirtiliyor. Bu paranın da ocak ayı itibarıyla partilerin hesaplarına yatması bekleniyor.

6-7 EKİM 2014 KOBANİ OLAYLARI GEREKÇE GÖSTERİLECEK

HDP’nin 6-7 Ekim 2014 olayları sebebiyle anayasanın "suç işlenmesine teşvik" hükmüne sokulabileceğini ileri süren Cumhur İttifakı, HDP’li milletvekillerinin "terör örgütü üyelerinin cenazelerine katıldığı, PKK’nın siyasi eylemlerini desteklediklerinin de anayasanın ilgili hükümlerine aykırılık teşkil ettiğini iddia ediyor. 

Anayasanın 69'uncu maddesinin 6'ncı fıkrasında ise "Bir siyasi partinin, 68'inci maddenin dördüncü fıkrası hükümlerine aykırı eylemlerinden ötürü temelli kapatılmasına, ancak, onun bu nitelikteki fiillerin işlendiği bir odak haline geldiğinin anayasa Mahkemesi’nce tespit edilmesi halinde karar verilir." hükmü yer alıyor.

Cumhuriyet'in haberine göre bu safhada iktidarın, Hazine yardımı yaptırımının ardından ilgili maddelerce Anayasa Mahkemesi’ni göreve davet edebileceği ifade ediliyor. 

İktidar cenahı, "HDP’nin gerek Hazine yardımından mahrum kalması gerekse kapatılması için yasalarda her türlü yaptırım mevcut." yorumunda bulunuyor.
<< Önceki Haber AKP-MHP ittifakından HDP'ye karşı ilk adım Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER