AKP “Bediüzzaman Paneli”ni iptal ettirdi

Haliç Kongre Merkezi’nden sonra Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı yetkilileri de Yeni Asya’nın 26 Mart 2017’de düzenleyeceği ‘Bediüzzaman Paneli’ için salon tahsisini ‘güvenlik gerekçesi’yle iptal etti.

SHABER3.COM


Yeni Asya’nın 26 Mart 2017’de düzenleyeceği “Bediüzzaman Paneli” Haliç Kongre Merkezi’nin ardından Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda da “güvenlik gerekçesi” ile salon yönetimleri tarafından iptal edildi. Konuyla ilgili olarak avukatımız Kadir Akbaş bir açıklama yaptı. Risale-i Nur Enstitüsü’nün her yıl olduğu gibi bu yıl 12.sini gerçekleştireceği Risale-i Nur Kongresinin sonuç bildirgelerinin de açıklanacağı bir panel tertip ettiğini belirten Akbaş, iptal süreçlerine dair şunları kaydetti: “Gelinen noktada anlaşılan o ki, birileri Bediüzzaman’ın hukukun üstünlüğü ve adalete ilişkin görüşlerinin kamuoyuyla paylaşılmasını istemiyor. Bu net bir şekilde toplanma ve ifade hürriyetinin engellenmesidir." 



Haklı hiçbir gerekçesi yok

Akbaş: "İstanbul'da da referandum çalışmaları kapsamında düzenlenen onlarca kapalı salon toplantısı var. Bunların hiçbirinin iptal edilmemesi ve sadece Bediüzzaman'ın hukukun üstünlüğü ve adalete ilişkin görüşlerinin kamuoyuyla paylaşılacağı bir toplantıya salon tahsisinin güvenlik gerekçesiyle iptal edilmesi iyi niyetle ifade edilmez. Zira 12.sini yapacağımız bu gibi programlarda hiçbir fevri hareket yaşanmadı. Binlerce insan sükûnetle toplandı, aynı sükûnetle dağıldı. Kongrenin güvenlik gerekçesiyle iptalinin ne geçmişte, ne de bugün haklı bir gerekçesi yoktur, olamaz da."



Bu konuya bir çözüm bulunmalı

Yönetim Kurulu Başkanımız Ömer Yavuzyiğitoğlu şu açıklamayı yaptı: Bu yıl 12.’sini yapacağımız Risale-i Nur Kongresi paneli için evvelâ Haliç Kongre Merkezi büyük salonuna müracaatımızı yaptık, sözleşme imzaladık ve ödemelerini de yaptık. Bir süre sonra güvenlik dolayısıyla iptal edildiği söylendi. Halbuki bizden önceki ve sonraki tarihlerde salon verilen toplantılar iptal edilmedi. Şu ana kadar da iptallerle alâkalı bir bilgi kamuoyuna intikal etmedi. Daha sonra Lütfi Kırdar Kongre Salonu’na müracaat ettik. Ödemesini de yaptık ve 13 Mart itibariyle gerekli resmî mercilere müracaatlar yapıldı. Müracaatlar yapıldıktan iki saat sonra, Haliç Kongre Merkezi için öne sürülen gerekçe, bu defa Lütfi Kırdar Salonu için öne sürüldü. Güvenlik gerekçesiyle salon tahsisi  iptal edildi. Burada bir anormallik var. Biz ilk defa bu işi yapıyor değiliz. Bu sene bu 12. Kongre ve panel olacak. Muhtelif salonlarda bunları yaptık ve şu ana kadar yaptığımız toplantılarda emniyeti sıkıntıya sokacak zerre kadar bir hadise olmadı. Arşivler bu işlerin ispatıdır.” 

‘Panelimizi 26 Mart Pazar günü mutlaka yapacağız’

Yavuzyiğitoğlu, “Şimdi bu sene böyle bir fiilî bir durumla karşı karşıyayız. Ve bu aylar evvelinden, okuyucularımıza duyurulmuş etmiş bir konudur. Türkiye’nin muhtelif yerlerinden ve yurtdışından okuyucularımız planlarını yapıp gerekli uçak biletleri vb. hazırlıklarını yapmış durumdalar. Burada çok esaslı bir mağduriyet söz konusudur. Bununla alâkalı gerek İstanbul nezdinde gerekse de üst seviyede birçok girişim yapıldı, ama aldığımız olumlu bir cevap yok. İstanbul gibi bir şehirde on binlerce kişinin iştirak ettiği kapalı salon ve açık hava toplantıları yapılıyor. Bunlarda güvenlik gerekçesiyle bir iptal söz konusu olmazken, münhasıran Yeni Asya olarak bizim yaptığımız ve son derece masum ve evveliyatı da olan bu toplantıya, bu tarz engellemelerin çıkarılmasını anlamak mümkün değildir. Hükümetin bu konuya açıklık getirmesi lâzım. Her halükârda, alternatif salon arayışlarımız devam ediyor ve bu paneli, ilân ettiğimiz tarih olan 26 Mart Pazar günü mutlaka yapacağız. Mekân kesinleşir kesinleşmez okuyucularımıza duyuracağız. Ancak panele sayılı günler kala, aylar öncesinden anlaşması yapılmış ikinci salonun da güvenlik bahanesiyle iptali konusunda hükümetten bir açıklama bekliyoruz” dedi. 
<< Önceki Haber AKP “Bediüzzaman Paneli”ni iptal ettirdi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER