'Akkuyu'ya nükleer santral tesis edilse bile müze olmaya sıkıştırılacak'


Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, Akkuyu'ya nükleer santral tesis edilemeyeceğini, edilse bile çalıştırılamayarak müze olmaya sıkıştırılacağını söyledi.

Gaziantep'te TMMOB Makina Mühendisleri ile Elektrik Mühendisleri Odası işbirliği ile Güneydoğu Enerji Forumu düzenlendi. Foruma konuşması olarak katılan Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tolga Yarman, nükleer enerjiye ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu. Nükleer santral için belirlenen Akkuyu bölgesinin özelliğine değinen Yarman, "Türkiye'nin yıllık turizm geliri, 35 milyar doları aşmış bulunmaktadır ve bunun yarıya yakını Akdeniz bölgemizden gelmekte. Akkuyu'ya kurulacak 4 nükleer reaktör ise yuvarlak 20 milyar dolara baliğ olmaktadır. Ağızdan yel alsın, Akkuyu'da vuku bulabilecek minik bir nükleer kaza dahi bölge turizmini, hem de uzun süre silmeye yeterden fazla sebeptir. Böyle bir durumda, Akkuyu'ya kurulmuş olacak nükleer santralleri ayrıca gözden çıkarmak kaçınılmazdır. Yani, Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan olmak, işten bile değildir. Dimyat'tan getirilecek pirinç ayrıca heba olabilecektir." dedi.

Akkuyu'da hummalı bir faaliyetin devam ettiğine dikkat çeken Yarman, "Bana sorarsanız, Akkuyu'ya, nükleer santral tesis edilemeyecek. Edilse çalıştırılamayacak, müze olmaya sıkışacak." ifadelerini kullandı. Nükleer enerji üretimine hiç karşı olmadığının altını çizen Yarman, "Olabilirdim, ama değilim. Nükleer enerji beni büyüler. Ayrıca hayatiyetimizin kaynağıdır. Yıldızlar, hafif atom çekirdeklerinin kaynaşması füzyon sonucu olarak, yani ortaya bu suretle çıkan nükleer enerjiyle, var olurlar, hayat sürdürürler. Yani, nükleer enerji olmasa, güneşimiz olmazdı. Biz hiç olmazdık. Nükleer enerji üretimine, bunun iyileştirilmesine hiç karşı olmadım ama nükleer maceraperestlere karşı oldum. Arabesk nükleer takılanlara, nükleer holiganlara, kendilerinin özgün düşüncesi olmadığı halde, kökten nükleerci çığırtkanlık yapanlara, bilhassa, Çernobil nükleer reaktör kazasını, neredeyse hiç olmamış gibi göstermeye yeltenen nükleer yobazlara çok karşı oldum." şeklinde konuştu.

CİHAN
<< Önceki Haber 'Akkuyu'ya nükleer santral tesis edilse bile müze olmaya... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER