‘Akılsız kıskançlığın bedeli rekor enflasyon oldu’

İktidar, “en kötüsü geride kaldı” derken daha da kötüsü oldu ve ekim enflasyonu yüzde 25’i aşarak son 15 yılın rekorunu kırdı.

SHABER3.COM



Dünya yazarı Emre Alkin, “Tüketici artık akıllandı. Kaliteye para ödemekten çekinmiyor” yorumunu yapıyor önümüze çıkan tablo karşısında ve ekliyor:

“İşte bunu fark edemeyenlerin yarattığı uygulamalar sebebiyle enflasyon sürekli yükseliyor.”

Nike, Adidas, Puma veya diğer bilinen markaların büyük paralar harcayarak testlere tabi tuttuğu, sakatlanmaları önleyici spor ayakkabılarının Türk patenti ile yapılamadığına dikkat çeken Alkin, “Yaparız, diyenler ise büyük bir gaflet içinde. Ayakkabının görünüşte benzerini yaparak işin bittiğini sanıyorlar” diyor.

Alkin’e göre, bu markaların ürettiğine kıskançlıkla yaklaşıp "çok kazanıyorlar" diyerek siyasete baskı yapıp, gümrük vergilerini yükseltenler bugün enflasyonun baş sebebi oldular. 

Başkasının 50-60 yıl emek vererek oluşturduğu değeri kıskanmanın, "gençler bizim ürünlerimizi değil onların ürünlerini satın alıyor" diyerek engellemeye çalışmanın Türkiye'ye mahsus bir özellik olduğu görüşünü savunan Alkin, “Türkiye'de 400 milyon çift ayakkabı üretiliyor deniyor ama bunun yarısı Ortadoğu'ya giden plastikten mamül ihracat. Geri kalanın göreceli olarak küçük bir kısmı kabul edilebilir standartlarda. Ayakkabı yan sanayi ise standartların altında seyrediyor. Tam 4 yıldır uygulanan korumacılığa rağmen Türk ayakkabı firmaları zar zor ayakta duruyorlar” ifadesini kullanıyor.

Ekim enflasyonunda aylık en yüksek artışın ayakkabı ve giyimde olması bunu ortaya koyuyor. 

Diğer sektörlerde de benzer durumlar olduğunu söyleyen ekonomist, “Başkalarının kazancını kıskanmak yerine doğru işi yaparak sabırla kazanmaya beklemeyi artık öğrenmemiz lazım” uyarısı yapıyor.
<< Önceki Haber ‘Akılsız kıskançlığın bedeli rekor enflasyon oldu’ Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER