Akaryakıt neden ucuzlamıyor?

Dünyada petrol fiyatları 120 dolar seviyesinden 44 dolara düşerken, bu ucuzluk yüksek vergiler yüzünden Türkiye'de pompa fiyatlarına sınırlı olarak yansıdı.

Akaryakıt neden ucuzlamıyor?

Eylül 2015 itibarıyla bir litre benzine ödenen ücretin yüzde 64'ünü, mazotun yüzde 56'sını ve otogazın da yüzde 53'ünü vergiler oluşturdu.

Hükümet benzin, motorin ve otogazdan aldığı fahiş vergilerle Maliye'nin kasasını dolduruyor. Resmî verilere göre Maliye, akaryakıt ürünlerinin satışından her yıl ortalama 60 milyar lira vergi (ÖTV, KDV) topluyor. Sadece akaryakıt ve otogaz vergisi için vatandaşın cebinden son 7 yılda 357 milyar lira çıktı.

Benzinin litre fiyatı geçtiğimiz dönemde 4 liranın üzerinde seyretti. Motorin ve LPG otogaz için de benzer bir durum söz konusu. Bu fiyatlarla Türkiye, dünyada en pahalı akaryakıtı tüketen ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye'de benzin, motorin ve otogazda pahalılığın en önemli nedeni yüksek vergiler.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu EPDK'nın eylül ayı “Petrol ve LPG Piyasası Fiyatlandırma Raporu” yayımlandı. Buna göre eylül ayında 1 litre akaryakıta ödenen ücretin; benzinde yüzde 64'ünü, motorinde yüzde 56'sını, otogazda yüzde 53'ünü vergiler oluşturdu.

Litresi 4,52 liradan satılan benzinin 2,87 lirası Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ile Katma Değer Vergisi (KDV) olarak Maliye'nin kasasına giriyor. Maliye'nin akaryakıt ürünlerinden her yıl ortalama 60 milyar lira vergi (ÖTV, KDV) geliri elde ediyor. PETDER yöneticileri ve Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) üyeleri dün sektör toplantısında bir araya geldi. Yüksek vergilerden dolayı fiyatların akaryakıtın ucuzlamasının mümkün olmadığına vurgu yapan Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve BP Türkiye Genel Müdürü Martin Thomsen, “Benzin sıfır liraya bile mal edilse, tüketici pompadan 2,20 liraya alabilir.” dedi.

‘İSTANBUL'DA KAÇAK YOK DİYEMEM'
Kaçak akaryakıt sorununa vurgu yapan PETDER Başkanı Martin Thomsen, kaçak akaryakıt satışının İstanbul'da bile olmadığının söylenemeyeceğini ifade etti. Petrol Kanunu'nu düzenleyen yasada yapılan düzenlemenin ardından Türkiye genelinde kaçak akaryakıt satan 120 bayinin kapısına kilit vuruldu. Bayilere 13 bin lira ile 1 milyon arasında cezalar kesildi. Akaryakıt kaçakçılığı yapan zanlılar ise Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaya başlandı. Ancak kaçakçılığın önüne tam manasıyla geçilmiş değil. Kaçakçılığın tüm Türkiye genelinde olduğunu ifade eden Thomsen, “Dikkatli incelenmesi durumunda kaçakçılığın İstanbul'da olmadığını söyleyemem.” diye konuştu.



<< Önceki Haber Akaryakıt neden ucuzlamıyor? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER