AK Partili Kaynarca: Ülkemizdeki Suriyeli sayısı 2 milyon 406 bine ulaştı


Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Türkiye'de yaşayan Suriyeli sayısının 2 milyon 406 bine ulaştığını söyledi. Türkiye'de doğan 80 bini aşkın ve kamplarda yaşayan 150 bine yakın çocuk olduğunu kaydeden Kaynarca, "10 ilde 25 geçici barınma merkezinde yaklaşık 246 bin Suriyeliyi barındırıyor. Devamında da Türkiye'nin birçok noktasında kardeşlerimiz var. Yani ülkemiz ensar ruhuyla sahip çıkıyor kardeşlerimize." diye konuştu.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu 26. Dönem 15. Birleşimi Başkanvekili Akif Hamzaçebi başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da katip üyelikleri Osmaniye Milletvekili Mücahit Durmuşoğlu ve Sakarya Milletvekili Zihni Açba yaptı.

Gündeme geçmeden önce Hamzaçebi, 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi. 18 Aralık Dünya Arapça Günü dolayısı ile söz isteyen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mardin Milletvekili Mehmet Ali Aslan'a söz verildi. Aslan konuşmasının bir bölümünü Arapça yaptı. Gündem dışı ikinci söz çeltik üreticilerin sorunları hakkında Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu aldı. Gündem dışı üçüncü konuşmayı 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısı ile Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca yaptı.

Bugün dünyanın birçok noktasında ve Türkiye sınırında bir Suriye gerçeği olduğunu belirten Kaynarca, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti bugün Suriye'deki yaşananlardan sonra 2 milyon 406 bin… Dün aldım bu verileri ve baktım, rakam inanılmaz bir boyutta, ülkemizde bulunan Suriyeli kardeşlerimizin sayısı 2 milyon 406 bine ulaştı." dedi.

Türkiye'de doğan 80 bini aşkın ve kamplarda yaşayan 150 bine yakın çocuk olduğunu kaydeden Kaynarca, şu ifadeleri kullandı: "Bu yaşanan dramların, acıların en büyük şahitleri, bu acıyı yüreğinde en büyük hisseden ve yapı içerisinde zulüm gören çocuk ve kadınların etki oranı da çok çok fazla, buna özellikle dikkat çekmek istiyorum ama Türkiye bu konuda Allah'a çok şükürler olsun ki, 10 ilde 25 geçici barınma merkezinde yaklaşık 246 bin Suriyeliyi barındırıyor. Devamında da Türkiye'nin birçok noktasında kardeşlerimiz var. Yani ülkemiz ensar ruhuyla sahip çıkıyor kardeşlerimize."

Akif Hamzaçebi söz isteyen ilk 20 milletvekiline 1'er dakika söz verdi.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, "Medyada Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş'un TRT ve Anadolu Ajansı'ndaki üst düzey yöneticilerden tarihsiz istifa dilekçesi aldığı ile ilgili haberler yer aldı. Bu konuya genel kuruldaki başbakan yardımcımız bir cevap verebilir mi?" diye konuştu.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da işsizlik rakamlarının açıklandığını ve hükümetin bu konuda yapacağı çalışmaların açıklanmasını istedi.

Milletvekillerinin soruları üzerine Genel Kurul'da bulunan Başbakan Yardımcısı Lütfü Elvan söz aldı. Yöneltilen sorularla ilgili notunu aldığını belirten Elvan, şöyle konuştu: "İlgili bakanlarımıza aktaracağım. Sadece Akçay işsizlikle ilgili rakamları gündeme getirdiği için bazı noktaları dile getireceğim. İş gücüne katılım oranındaki artış gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelere göre ön sıralarda yıllık iş gücüne katılım oranı 900 binlere ulaştı şu an yüzde 52'lerde. Yılda ortalama 1 milyon istihdam sağlanıyor. İşsizlik oranı yüzde 10'lar seviyesinde. İstihdam yaratma açısından Türkiye'nin başarılı bir ülke olduğunu söyleyebiliriz. Avrupa ülkeleri arasında istihdam yaratma konusunda ön sıralarda." CİHAN
<< Önceki Haber AK Partili Kaynarca: Ülkemizdeki Suriyeli sayısı 2 milyon... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER