AİHM için önerilen aday 'cadı avı'nı savununca mülakatta elendi

Girdiği mülakatta hizmet hareketiyle ilgili yürütülen cadı avıyla ilgili tartışan Prof. Dr. Selami Kuran elendi ve adaylıktan çekildi.

SHABER3.COM

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ( AİHM ) için Türkiye’nin belirlediği yargıç adayı listesinin Avrupa Konseyi üyesi ülkelerin milletvekillerinden oluşan komisyonda üçüncü kez reddedilmesine yol açan mülakatta, adaylara hizmet hareketiyle ilgili yürütülen cadı avıyla ilgili sorular yöneltildiği öğrenildi.

Mülakatta komisyon üyeleriyle bu konuda tartışma yaşadığı öğrenilen Prof. Dr. Selami Kuran adaylıktan çekildi. Türkiye,Kuran’ın yerine aday belirleyerek yeni bir liste oluşturacak.

Türkiye, görev süresi 1 Mayıs 2017’de dolan Işıl Karakaş’ın yerine son olarak Prof. Dr. Selami Kuran, Prof. Dr. Necati Polat ve Prof. Dr. Esra Gül Dardağan Kibar’dan oluşan listeyi Avrupa Konseyi’ne sunmuştu. Konsey’de bulunan hukukçulardan oluşan heyet, 3 Eylül’de adayları hukuki açıdan ön değerlendirmeye tabi tuttu ve Danışma Paneli, üç ismin AİHM yargıcı olarak görev yapacak yeterliliğe ve niteliğe sahip oldukları yönünde görüş bildirdi. Türk adaylar bu doğrultuda 27 Eylül’de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) AİHM Yargıçlarını Seçme Komisyonu’nda mülakata girdi. 3 Ekim’de yapılan açıklamada, “Üç adayın da aynı ölçüde yeterli olmadığı” gerekçesiyle Türkiye’nin listesinin reddedilmesi istendi. AKPM alt komisyonunun görüşü, AKPM Genel Kurulu’nda bugünkü oylamada karara bağlanacaktı ancak Prof. Dr. Selami Kuran’ın adaylıktan çekilmesi nedeniyle bu liste oylanamayacak.

Cadı avı soruları

Listesinin reddedilmesine neden olan mülakatın perde arkasına Cumhuriyet ulaştı. 27 Eylül’de Paris’teki mülakatta AKPM alt komisyon üyesi milletvekilleri, 3 adaya hizmet hareketiyle ilgili yürütülen cadı avıyla ilgili sorular yöneltti. Adaylardan Prof. Dr. Kuran, komisyon üyeleriyle bu konuda tartışma yaşadığı belirtildi. 

Adaylar arasında en düşük puanı Kuran’ın aldığı ve alt komisyonun da bu nedenle listedeki “her üç adayın da aynı ölçüde yeterli olmadığı” gerekçesiyle reddedilmesini istedi. Türkiye’nin listesinin üçüncü kez reddedilmesinin ardından Kuran, AİHM yargıç adaylığından çekildi. Bu yolla Türkiye’nin listesinin bugün yapılacak AKPM oylamasında reddedilmesi önlenecek. Türkiye’nin Kuran’ın yerine yeni bir isim belirleyerek, Konsey’e sunması bekleniyor.

Cumhuriyet
<< Önceki Haber AİHM için önerilen aday 'cadı avı'nı savununca mülakatta... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER