'Afrin'de sivil ölüm' açıklamaları artıyor, Türkiye 'propaganda' diyor

Türkiye'nin Afrin'de 'terör örgütlerine yönelik' olduğunu açıkladığı Zeytin Dalı Harekâtı'nda onuncu güne girilirken, harekat ve çatışmalar nedeniyle sivil kayıpların olduğu iddiası uluslararası kuruluşlar tarafından iddia ediliyor...

SHABER3.COM

Aralarında Birleşmiş Milletler (BM) ve UNICEF'in de bulunduğu kurumlara ait sivil ölüm açıklamaları ve Afrin'deki haber kaynaklarından edinilen bilgiler, harekâtta bugüne kadar çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiği iddialarını içeriyor.

BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan bir Genelkurmay yetkilisi ise, operasyonda sivillerin yaşamını yitirdiği iddialarının doğru olmadığını söylüyor ve Türkiye'nin sivil kayıpları engellemek amacıyla her türlü önlemi aldığını belirtiyor.

Yetkili, sivil kayıp iddialarının Afrin'de faaliyet gösteren Kürt grupların bir propagandası olduğunu ifade ediyor.

BM ve UNICEF'in sivil ölüm açıklamaları
Sivil ölümlerle ilgili ilk açıklama yapan kuruluşlardan biri BM oldu.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, geçen Salı günü düzenlendiği haftalık basın toplantısında, 'bombardıman ve çatışmalar nedeniyle bazı sivillerin öldüğünü' söyledi.

Dujarric, tüm taraflara 'sivilleri koruma' çağrısı yaptı.

Birlemiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu'nun (UNICEF) ise Cuma günkü açıklamasında Afrin'deki çocuk ölümlerine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

"UNICEF, Suriye'nin kuzey batısındaki Afrin kentinde devam eden şiddette, en az 11 çocuğun öldüğü ve bundan daha fazlasının yaralandığına dair endişe verici haberler almıştır.

"Afrin'de aileler bölge içinde başka yerlere kaçıyorlar, daha önce yerinden ayrılmış 125 binden fazla insanın kaldığı, çok kalabalık kamplarda korunmaya çalışıyorlar, sert kış şartlarına maruz kalmış olarak ve şoke edici zor şartlarda yaşıyorlar. Güvenlik nedeniyle bölgeden ayrılmak isteyenlerin Afrin'den ayrılmasına engel olunduğu bildiriliyor.

"Şiddetin çok yoğun olması nedeniyle ailelerin binalarının bodrumlarında kapandığı haberleri geliyor."

Fransız Haber Ajansı AFP'nin Afrin'deki bir hastaneden geçtiği fotoğraflarda da ölü ve yaralı çocuklar görülüyor.

SOHR: 51 sivil öldü

İngiltere merkezli, muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları İçin Gözlemevi (SOHR), Pazar günü yaptığı açıklamada çatışmalar sırasında 51 sivilin öldüğünü belirtti.

SOHR, operasyonun başlamasıyla Pazar sabahına kadarki süre zarfında ölen sivillerin sayısının bu olduğunu, bu sivillerin 17'sinin çocuk, yedisinin kadın olduğunu belirtti.

SOHR, ağır yaralı sivillerin olması ve harekatın sürmesi nedeniyle bu sayının artabileceğini aktardı.
<< Önceki Haber 'Afrin'de sivil ölüm' açıklamaları artıyor, Türkiye... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER