Afrika'dan dünyada yankılanan çağrı

İki yıldır iç savaşla anılan Orta Afrika Cumhuriyeti'nin Milli Eğitim Bakanı Elois Anguimate, ülkesindeki Türk okullarının sayısının artırılmasını istedi.

Afrika'dan dünyada yankılanan çağrı

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın New York'ta düzenlediği ve 60'dan fazla ülkeden temsilcinin katıldığı etkinliküe konuşan bakan Fethullah Gülen'in de Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilebileceğini söyledi. 

Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın (GYV) önceki gün New York'ta düzenlediği ‘Kalkınma Ajandası'nda Özel Sektör ve Sivil Toplumun Katkıları' başlıklı panele 60'tan fazla ülkeden temsilci katıldı. Barış Adaları Enstitüsü (Peace Islands Institute-PII) ve Afrika Birliği'nin sponsorluğunda, BM şemsiyesi altında düzenlenen etkinlikte birçok ülkeden bakan, akademisyen, bürokrat, girişimci, STK başkanı ve kanaat önderi hazır bulundu. Panele, sabah oturumunda konuşan Orta Afrika Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Elois Anguimate'nin konuşması damga vurdu.

Bakan Anguimate, Hizmet Hareketi'ne mensup gönüllülerin ülkesinde yapmış olduğu hizmetlerin çok değerli olduğunu anlattı. Nobel Barış Ödülü'nün de son yıllarda devlet adamlarından çok sivil toplum liderlerine verildiğini, bu harekete ilham veren Fethullah Gülen'in de bu ödüle layık görülebileceğini ifade etti. Orta Afrikalı Bakan, ‘‘Daha önce ülkemizde Hizmet Hareketinin açtığı iki okul vardı. Bu yıl büyük bir kompleksin inşaatı tamamlandı ve hizmete girdi. Burada hem ilkokul, hem ortaokul ve lise eğitimleri verilecek. Ben buna ancak ‘hoşgeldiniz' der ve eğitime daha fazla yatırım yapmaları için kendilerini teşvik ederim.'' diye konuştu.

Tek çare eğitim
Kara Kıta'nın en az gelişmiş ülkelerinden birisi olan Orta Afrika Cumhuriyeti, 2013-2015 arasındaki iç savaşta tarihinin en kötü günlerini yaşamıştı. Ülkede azınlık olan Müslümanların ağırlıklı olduğu Seleka ile Hıristiyan gruplar anti-Balaka grubu arasında yaşanan çatışmalarda 2000'den fazla insan hayatını kaybetmişti. Aylar süren iç karışıklık nedeniyle ülkede devlet otoritesi tamamen yok olmuş, güvenlik güçlerinin çekildiği ülkede büyük çaplı yağmalar yaşanmıştı.

Eğitime yalnızca kalkınma amaçlı değil ülkede barışın, istikrarın tesisi adına da çok ihtiyaç duyulduğunu belirten Anguimate, dünyanın farklı coğrafyalarında yaşanan şiddet, kaos ve göçmen trajedisinin ancak kaliteli eğitim ile önlenebileceğini kaydetti. Bakan, “Hizmet Hareketi gibi daha çok gönüllüler hareketi olmalı ki, barışın tesisi sağlanabilsin.” şeklinde konuştu.

Savaşta bile terk etmediler
Türkiye büyükelçiliğinin olmadığı ve Türk Hava Yolları'nın (THY) ise henüz sefer yapamadığı Orta Afrika'da Türk okulları 2004'ten bu yana eğitim veriyor. Eski bir fabrikanın hangarını okula dönüştürerek eğitime başlayan Uluslararası Orta Afrika Türk Okulu eğitimdeki başarısıyla kısa sürede ülke çapında ismini duyurdu. İç savaş döneminde ise Türk eğitim gönüllüleri, hayati tehlikeye rağmen ülkeyi terk etmedi. Cumhurbaşkanlığı binası başta olmak üzere tüm devlet binalarının, Fransızlara ait kurumların ve uluslararası kuruluşların yağmalandığı dönemde, olaylar esnasında kapanmayan tek eğitim müessesesi Türk okuluna ise iki taraftan da kimse dokunmamıştı. Çatışmaların sona ermesinin hemen ardından Orta Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Catherine Samba Panza, Türk eğitimcileri makamın davet ederek onları onurlandırmıştı. Orta Afrikalı lider, “Gerçek dostlar dar günde belli olur. Türk okullarının özellikle savaş döneminde burayı terk etmeyip her türlü tehlike ve riski göze alarak burada kaldığını biliyorum. Siz bizim gerçek dostumuzsunuz.” sözleriyle ülkesinin minnettarlığını dile getirmişti.

<< Önceki Haber Afrika'dan dünyada yankılanan çağrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER