Afrika'da çocuk ölümleriyle ilişkilendirilen gıda markası, Konyalı bir firmanın çıktı

Uganda'da geçtiğimiz günlerde gıda zehirlenmesini müteakiben yüzlerce kişinin hastanelik olması ve aralarında çocukların da olduğu dört kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili Birleşmiş Milletler (BM) soruşturma başlatırken, zehirlenmelere neden olduğu iddia edilen gıda maddesinin Konyalı bir şirket tarafından üretildiği ortaya çıktı, gözler Türk şirketine çevrildi.

SHABER3.COM



Konuya bugünkü (10 Nisan) köşesinde irdeleyen Dünya Gazetesi yazarı Kerim Ülker, Uganda'nın dünyanın en fakir 20 ülkesi arasında olduğunu belirttikten sonra, ülkenin Karamoja Bölgesi'ne yapılan gıda yardımları sonrasında yüzlerce kişinin zehirlendiğine ve dört kişinin de hayatını kaybettiğine dikkat çekti.

'Super Cereal' (Süper Tahıl) isimli ürünün iddiaların merkezinde olduğunu ve BM'nin soruşturma başlattığını açıklayan Ülker, BM Dünya Gıda Programı'nın, bu ürünün tüketilmemesi için halka çağrıda bulunduğunu kaydetti.

Ürünün Türkiye bağı ile ilgili ise, Ülker şunları yazdı:

"Ölüm haberlerinde adı geçen ürün, WFP’nin açtığı ihaleyi kazanan bir Türk şirketine ait. Konya merkezli, sektörünün tanınan firmalarından biri olan bu şirketin ürettiği Super Cereal’in bu sorunlara neden olduğuna dair “güçlü” iddialar şimdi WFP soruşturmasında. Birleşmiş Milletler, bu konuyla ilgili bir ekibi, Türkiye’ye şirketin Konya’daki merkezine ve üretim tesisine göndermek üzere.

Ben de bu bilgi ve haberlerin doğru olup olmadığını öğrenmek amacıyla Konya’da üretim yapan, adını şimdilik açıklamayacağım şirketi aradım. Firmanın yönetim kurulu başkanının toplantıda olduğunu belirttiler. Cep telefonumu ve kurumsal bilgileri de asistanına bıraktım. Aradan geçen iki güne rağmen, ne yazık ki herhangi bir dönüş olmadı. Bu nedenle adı geçen Türk şirketinin ismini soruşturmanın tamamlanmasından sonra sizlerle paylaşacağım. 

Uganda basınına konuşan WFP Ülke Direktör Yardımcısı Ryan Anderson, ölümlerle ilgili bir rapor hazırlandığını ve raporun Roma’daki WFP merkezine gönderildiğini belirtti. WFP müfettişlerinin raporuna göre WFP’ye yiyecek sağlayan bazı üreticilerin yanlış ve sahte denetim belgeleri sunduğu belirtiliyor. Afrika’da her gün binlerce bebek ve çocuk yetersiz beslenme ve açlıktan hayatını kaybediyor. On binlercesi de sırada. Kâr amacı gütmeyen, küresel sorunlarla önemli mücadeleler veren WFP’ye destek olmamız gerekiyor."
<< Önceki Haber Afrika'da çocuk ölümleriyle ilişkilendirilen gıda markası,... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER