Afrika'nın ilk güneş enerjili otobüsü Uganda'da üretildi


Doğu ve Orta Afrika'da otomobil parçaları üreten Kiira Motors firması, Uganda'da Afrika'nın ilk güneş enerjili otobüsünü üretti. Kayoola adı verilen toplu taşıma aracı, Başkent Kampala'nın Namboole Stadyumu'nda yapılan test sürüşünde 80 kilometre hız yaptı.

Kiira'dan yapılan açıklamada, firmanın 2039 yılında tavanındaki güneş panelleri ile çalışan aracın bütün parçalarının Afrika'da üretilmesinin hedeflendiği belirtildi. Otobüsteki bir akü çalışırken diğerinin panellerle şarj edileceği belirtildi. Ugandalıların büyük ilgisini çeken otobüse adı büyük taşıyıcı anlamında 'Kayoola' ismi verildi.

Kiira Motor'un Genel Müdürü Isaac Musasizi, güneş enerjisi ile çalışan otobüsün 144 bin dolar mal olduğunu, seri üretime geçildiği takdirde her bir aracın 58 bin dolara üretilebileceğini ifade etti. Musasizi, uluslararası firmaların desteğinin de firmanın hedeflerine ulaşması için önemli olduğunun altını çizdi. Kiira firması, güneş enerjisi ile üretilecek aracın 2018'de 7 binden fazla insana iş imkanı sağlayacağını duyurdu.

Kiira'nın Uganda'nın Makerere Üniversitesi ile ortak yürüttüğü proje ile ürettiği elektrikle çalışan otobüs 35 yolcu kapasiteli. Kayoola'nın resmi tanıtımı Devlet Başkanı Yoweri Museveni'nin katılımıyla 16 Şubat'ta gerçekleşecek. CİHAN
<< Önceki Haber Afrika'nın ilk güneş enerjili otobüsü Uganda'da üretildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER