Afganistan Barış Görüşmeleri süresiz ertelendi

Afganistan hükümetiyle Taleban arasında öngörülen barış görüşmelerinin ilk turu süresiz ertelendi.

SHABER3.COM


Barış görüşmelerine destek veren Katar Çatışma ve İnsani Çalışmalar Merkezi yöneticisi Sultan Barakat, erteleme kararını Twitter hesabından bildirdi. Barakat, Afgan hükümetiyle Taleban temsilcileri arasında Katar'da yürütülecek barış görüşmelerine kimlerin katılacağı konusunda daha fazla fikir birliği gerektiğini ifade etti.

Bugün yapılması planlanan görüşmeler, Afganistan'daki savaşın müzakere yoluyla sonlandırılması için bir fırsat ve Amerikan askerlerinin ülkeden geri çekilmesine yönelik önemli bir adım olarak görülüyordu.

Katılımcı listesinde fikir ayrılığı

İsminin açıklanmasını istemeyen bir üst düzey yetkili, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin, Barakat’ın başında bulunduğu Katar Çatışma ve İnsani Çalışmalar Merkezi’nin dün duyurduğu katılımcı listesine karşı çıkmasının ardından görüşmelerin çıkmaza girdiğini söyledi. Katar'ın hazırladığı söz konusu listede 243 kişinin ismi geçiyor. Aynı yetkili, Gani’nin 250 kişilik listesindeyse daha çok sayıda kadın olduğunu belirtti.

Çarşamba günü hükümet heyetinde bulunanların sayısını eleştiren Taleban sözcüsü Zabihullah Mujahed, kararın ardından açıklama yapmadı.

Taleban'la birkaç tur görüşme düzenlemiş olan ABD’nin Afganistan Özel Temsilcisi Zalmay Halilzad'ın Eylül ayında atanmasının ardından Afganistan'daki savaşa sona erdirme çabaları arttı. Taleban heyeti, Guantanamo Körfezi’ndeki ABD hapishanesinin beş eski mahkumunun da aralarında bulunduğu 14 kişiden oluşuyor.

Taleban daha önce ‘ABD’nin kuklaları’ olarak nitelendirdiği Gani hükümeti temsilcileriyle doğrudan görüşmeyi reddetmiş, ancak, Halilzad ve Katar hükümetinin baskısının ardından, hükümet üyeleriyle diyalog kurmayı kabul etmişti. Yine de, hükümet yetkilileri veya bakanlardan ziyade onları yalnızca sıradan Afganlar olarak tanıyacaklarını açıklamışlardı.
<< Önceki Haber Afganistan Barış Görüşmeleri süresiz ertelendi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER