Adalet Bakanlığı bütçesinden yeni cezaevleri çıktı

Adalet Bakanlığı’nın 2024 yılı için hazırladığı bütçeden yeni cezaevleri çıktı. Bütçeden 198 milyar 703 milyon 54 bin lira talep eden Adalet Bakanlığı, bunun bir kısmını 12 yeni cezaevi için kullanmayı planlıyor. İnsan hakları dernekleri ise duruma tepkili.

SHABER3.COM

Adalet Bakanlığı’nın 2024 yılı için hazırladığı ve Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek 2024 bütçesinde 12 yeni cezaevinin açılması öngörülüyor.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, 20 Ekim-24 Kasım tarihleri arasında görüşülen 2024 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi komisyon tarafından kabul edilirken, 11 Aralık’ta Genel Kurul’da görüşülmeye başlanacak. Bütçeden 198 milyar 703 milyon 54 bin lira talep eden Adalet Bakanlığı ise bunun bir kısmını yeni cezaevleri için kullanmayı planlıyor. Bütçe teklifinde 2024 yılı için 12 tane yeni cezaevi inşa etme planı olan bakanlığın 2025 yılı tahmini bütçe planında da 8 yeni cezaevi var.

BirGün gazetesinin MA’dan aktardığı habere göre İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Ahmet Çiçek, bir ülkenin kalkınmışlığının cezaevlerinin sayısının çokluğu ile ölçülemeyeceğini vurguladı. Bir ülkede ne kadar çok cezaevi varsa o ülkede haksızlık ve hukuksuzluğun da o kadar fazla olduğunu söyleyen Çiçek, “Yeni açılan cezaevleri ise Yüksek Güvenlikli Cezaevi, Y ve S tipi cezaevlerinden oluşuyor. Bunlar teker kişilik hücreler ile kimsenin kimseyle görüştürülmediği hücre yapılanması. Hükümetten derhal bu uygulamadan vazgeçmesini istiyoruz. Çalışan olarak yıllarca ödemiş olduğum vergilerle hapishane yapılmasını istemiyorum” diye konuştu.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İzmir Şubesi Başkanı Dilancan Ateş ise cezaevlerinin ülkede en çok hak ihlallerinin yaşandığı tutulma yerleri olduğuna dikkati çekti. Haberleşme hakkı ihlalinden işkence yasağı ihlaline kadar onlarca hak ihlali yaşandığını aktaran Ateş, “Yeni açılan hapishanelerin boş durmayacağını bildiğimiz için de toplumun büyük kesimine hapishane yolunun açılacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı.
<< Önceki Haber Adalet Bakanlığı bütçesinden yeni cezaevleri çıktı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER