ABD'ye muhtıra verdi: Bir an önce kararını ver

ABD, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemini alması halinde bazı müeyyideleri uygulayabileceğini belirtirken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, "O iş bitti, tükürdüğümüzü yalamayız." cevabını vermişti. Erdoğan'ın bu kararını iki gündür Washington'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu muhataplarına tekrar iletti. Akşam saatlerinde Ankara bir çıkış daha yaptı. Bu sefer Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yardımcısı Fuat Oktay, Twitter'dan ABD'ye muhtıra verdi.

SHABER3.COM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ABD'nin Türkiye'nin müttefiki olarak mı kalacağına, yoksa iki ülke arasındaki dostluğu riske mi edeceğine karar vermesi gerektiğini kaydetti.

Oktay, şahsi Twitter hesabından ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'nin, Türkiye'nin Rusya'dan S-400 alımına dair yaptığı yoruma cevap verdi.
 
OKTAY: ABD ARTIK KARAR VERMELİ

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, şunları kaydetti: "ABD artık karar vermeli. Türkiye'nin müttefiki olarak mı kalacak, yoksa terör örgütleriyle el ele vermek suretiyle düşmanlarımıza karşı bizi zor durumda bırakıp dostluğumuzu riske mi edecek?"

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ankara'ya S-400'e karşı kendi imalatı Patriot sistemini teklif etmiş ve 31 Mart 2019'u nihai tarih olarak belirlemişti. 

Pentagon, Patriot satışının Türkiye'nin S-400'den vazgeçmesi halinde mümkün olabileceğini beyan etmişti. 

YENİ BİR AĞUSTOS KRİZİ Mİ?

Erdoğan'ın ise, "Hem Patriot alalım hem S-400." çizgisinde ısrar ettiği ve iki ülke arasında 2018 yılı ağustos ayındaki krizden daha ağır ticari ve diplomatik bir krizin her an patlak verebileceği belirtiliyor.  


ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence'in "Türkiye karar vermeli" tweetlerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay cevap verdi.

PENCE: TÜRKİYE F-35 PROGRAMINDAN ATILABİLİR

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemini teslim alması halinde F-35 taarruz uçağı programından atılma riski ile karşı karşıya kalabileceğini söyledi. 

Pence, "Bu sadece Türkiye'nin savunma kapasitesini zayıflatmaz, aynı zamanda programa tedarikte bulunan Türk parça üreticilerine zarar vermiş olur." dedi.

"NATO İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE TEŞKİL EDİYOR"

Pence, Washington'da düzenlenen "NATO Birleştirir: İttifak 70 Yaşında" etkinliği kapsamında Atlantik Konseyi, German Marshall Fund ve Münih Güvenlik Konferansı tarafından düzenlenen panelde konuştu.

Türkiye'nin Rusya'dan S-400 hava savunma sistemi alma kararına temas eden Pence, "Türkiye'nin Rusya'dan 2,5 milyar dolar S-400 hava savunma sistemi alması NATO'ya ve ittifakın gücüne karşı büyük bir tehlike teşkil ediyor." ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'NİN ISRARI OLDUKÇA TEDİRGİN EDİCİ"

Pence, şöyle devam etti: "ABD'nin Patriot hava savunma sistemini sağlamasına rağmen Türkiye'nin bu planına (S-400 alımı) devam etmesi oldukça tedirgin edicidir."

ABD Başkan Yardımcısı, Pentagon'un F-35 uçaklarına dair malzeme ve ekipmanın Türkiye'ye sevkini durdurduğunu Türkiye'ye bildirdiğine işaret etti. 

Pence, "Türkiye bir seçim yapmalıdır. Dünya tarihindeki en güçlü askeri ittifakın kritik bir ortağı olarak mı kalmak istiyor yoksa ittifakımızın altını oyan düşüncesiz kararlar alarak bu ortaklığın güvenliğini riske mi atmak istiyor, tercih yapmalıdır." şeklinde konuştu.
<< Önceki Haber ABD'ye muhtıra verdi: Bir an önce kararını ver Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER